Nőtt a lakáseladások száma az USA-ban

Nőtt a lakáseladások száma az USA-ban

Enyhén emelkedett a folyamatban lévő használtlakás-értékesítések száma az Egyesült Államokban decemberben, immár a harmadik egymást követő hónapban.

Az amerikai ingatlanforgalmazók szövetsége, a National Association of Realtors (NAR) szerdán közölte, hogy az aláírt szerződések számára alapozott index értéke 110,1 pontra nőtt a novemberi 109,6 pontról. A decemberinél magasabb értéket, 111,3 pontot márciusban mértek.

A NAR minden hónapban közzéteszi a folyamatban levő lakásértékesítések statisztikáját, amely a használt lakásokra kötött adásvételi szerződések számát mutatja. A tényleges adásvétel általában egy-két hónappal követi a szerződéskötést.

Lawrence Yun, a NAR vezető közgazdásza az adatokat kommentálva rámutatott, hogy szinte teljes a foglalkoztatottság, a bérek emelkednek és a jelzáloghitel-kamatok várható emelkedése talán több embert bátorít arra, hogy kezdjen el lakást keresni. Hiába azonban a több kedvező mutató, rendkívül szűkös a kínálat, nem elégséges a kereslet kielégítéséhez. A potenciális vevőket elriasztja a korlátozott választék és a gyorsan emelkedő ingatlanárak. Különösen kevés eladó lakás van az olcsóbb kategóriákban.

Tavaly 1,1 százalékkal 5,51 millióra emelkedett a használtlakás-értékesítések száma. Lawrence Yun arra számít, hogy idén 0,5 százalékkal 5,54 millióra kúszhat fel ez a szám.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »