Növekszik a szegénység Szlovákiában

Növekszik a szegénység Szlovákiában

POZSONY. Szlovákiában tovább növekszik a szegénység, amely immár a lakosság több mint a 12,6 százalékát veszélyezteti.

Megközelítõleg 640 ezer ember él a szegénységi küszöb határán, közöttük fõként kétgyermekes családok, fiatalok, munkanélküliek, de olyan alkalmazottak is találhatók, akik fizetéstõl fizetésig élnek – mutatott rá Anna Galovièová, a Szlovák Szegénységellenes Hálózat (SAPN) elnöke.

Véleménye szerint Szlovákia nem harcol eléggé hatékonyan a szegénység ellen. „Szükség van a szociális védelmi rendszerbe való befektetésre, a befogadó társadalom építésére és annak megértésére, hogy a szociálpolitika befektetés, nem veszteség” – szögezte le Galovièová.

Szlovákiában a szegénységért az egyént teszik felelõssé, tehát többségében az a nézet az uralkodó, hogy az ember maga felelõs a szegénységéért. „A gondolkodásnak meg kell változnia” – hangsúlyozta.

300 ezer a tartósan munka nélkül lévõk száma

Galovièová szerint a szegénység ellen mindenkinek harcolnia kell, mindemellett a szociális felzárkóztatásért munkálkodó civil szervezetek jóval több támogatást kellene, hogy kapjanak. A munkába a szegénység terén tapasztalatokkal rendelkezõknek is be kellene kapcsolódniuk.

A kormányszerveknek folyamatosan emelniük kellene a minimálbért és harcolni a tartós munkanélküliség ellen – vélekedett Galovièová. „Bár az általános munkanélküliség csökkent, a tartósan munka nélkül lévõk száma továbbra is megközelítõleg 300 ezerre tehetõ” – mondta. Hozzátette: az oktatást is fontosnak tartja, kezdve az óvodai neveléstõl, fõként a kirekesztett közösségek esetében.

Végezetül Galovièová tájékoztatott arról, hogy november 30-án a parlament immár negyedik alkalommal nyilvános meghallgatást tart a szegénységrõl, melyre valamennyi polgárt meghívott. A Szlovák Szegénységellenes Hálózat egyike Szlovákia legnagyobb hálózatainak, közel 250 0000 taggal rendelkezõ 154 szociális beállítottságú civil szervezetet tömörít.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »