Nyárra várható előrelépés a 3-as metró ügyében

Nyárra várható előrelépés a 3-as metró ügyében

A 3-as metróvonal középső és déli szakasza állomásainak felújítására vonatkozó kiviteli szerződések megkötése júliusra várható a folyamatban lévő eljárások eredményessége esetén – közölte Tarlós István főpolgármester pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

A 3-as metróvonal középső és déli szakasza állomásainak felújítására vonatkozó kiviteli szerződések megkötése júliusra várható a folyamatban lévő eljárások eredményessége esetén – közölte Tarlós István főpolgármester pénteki budapesti sajtótájékoztatóján. Elmondta azt is, hogy folyamatosan dolgoznak a metróvonal akadálymentesítésének növelésén.

Tárgyalnak az Egyenlő Bánásmód Hatósággal, valamint az érintettekkel, és elsősorban a Kálvin téren gondolkodnak egy újabb lift megépítésén.

A 3-as metróvonal felújítása során, az előbbit leszámítva, tizenkét liftet építenek – jegyezte meg, hangsúlyozva: nem szándék kérdése, hogy az akadálymentesítés még jobb minőségű legyen, hanem egy arányos pénzügyi és műszaki gondolkodás kényszerű eredménye.

A 3-as metró akadálymentesítéséről szóló népszavazási kezdeményezésről szólva Tarlós István úgy fogalmazott:

Ők a 2-es metró felújításánál egy liftet építettek, és most olyan jogszabályra hivatkoznak, amely akkor is hatályos volt – tette hozzá.

A főpolgármester közölte azt is, hogy az az állítás is hamis, hogy 2006 és 2010 között az állam több pénzt adott helyi közösségi közlekedésre mint 2010 után: az állam 2006 és 2010 között 188 milliárd forintot, 2010 után 217 milliárdot biztosított.
Kitért arra is, hogy a népszavazásra javasolt kérdésre olyan válasz nem adható, amelyből liftek építésének a kötelezettsége következne.

Tarlós István mindezért „képmutatónak” nevezte a kezdeményezést. Nem előre, hanem inkább hátra mozdítja az ügyet, de lehet, hogy ez is a cél – mondta, hozzátéve: ismert a felújítási kényszer és a város forrásainak szűkössége is.

A csillaghegyi öblözet árvízvédelemről szólva a főpolgármester elmondta, hogy a megjelent hírekkel ellentétben a Közbeszerzési Döntőbizottság nem több tízmillióra, hanem 2,5 millió forintra bűntette a Fővárosi Csatornázási Műveket, mert nem a közbeszerzési előírásoknak megfelelően szakaszolta a tendereket. Továbbá szó nincs újratervezési kényszerről, az engedélyezett tervek alapján a kivitelezési munkák elkezdődhetnek – tette hozzá.

Tarlós István megjegyezte, az Aranyhegyi- és a Barát-patak árvízvédelmének és a pünkösdfürdői védmű magasításának elkészültével, valamint a Nánási út – Királyok útjai védmű korszerűsítésével „teljesen még az sem zárható ki, hogy a parttal párhuzamos védműszakaszt talán meg sem kell építeni”.

A villamos és trolibuszok beszerzéséről szólva a főpolgármester közölte: 17,5 milliárdért újabb 26 CAF villamos érkezhet Budapestre 2019 februárja és 2020 márciusa között, valamint 3,8 milliárd forintból további 21 trolibusz ez év végén.

Tarlós István a fővárosi hajléktalanellátás kapcsán elmondta, hogy a budapesti hajléktalanszállókon 400 üres hely áll rendelkezésre. Közölte azt is, hogy csütörtökön tartotta első ülését egy ad hoc munkacsoport, amelynek célja, hogy a hajléktalanprobléma kezelésének olyan módját alakítsa ki, amely kielégíti a szociális és humanitárius követelményeket, és azt is, hogy a fővárosi aluljárók megfelelő állapotba kerüljenek.

A testület tagjai a főpolgármester mellett az alapvető jogok biztosa, a budapesti rendőrfőkapitány és helyettese, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság vezetője, valamint a máltai szeretetszolgálat budapesti vezetője.

A főpolgármester szólt arról is, hogy

800 ezer példányban elkészült a Budapest kiadvány, amelyben a fővárosban 2010 óta megvalósult és a jövőben megvalósuló fejlesztésekről tájékoztatja a budapestieket.

A kiadvány elkészítése és a lakásokba eljuttatása nettó 23 millió forintba kerül. A kiadványt közzétették a budapest.hu oldalon is.

Mártonffy Miklós, Budapest főépítésze a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a budai Duna-part megújítására vonatkozó tervpályázat lezárult, és két pályázat érkezett be. Hozzátette: bármelyik megvalósulása jelentős előrelépést eredményezne.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »