Nyílt levelet írt a román demokratáknak a Székely Nemzeti Tanács elnöke

Nyílt levelet írt a román demokratáknak a Székely Nemzeti Tanács elnöke

A közvélemény az elmúlt napokban a román miniszterelnök olyan kijelentését ismerhette meg, amely nem hoz dicsőséget Romániának. Mi több, a Mihai Tudose által megfogalmazott fenyegetés a székelyek címére, súlyos megsértése a nemzetközi jog általánosan elfogadott normáinak – áll Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnökének levelében.

1989-ben azért vonultak az utcára Temesváron, Kolozsváron, Marosvásárhelyen, Bukarestben és más városokban, hogy jobbá tegyék az életet, és lehetőséget kapjon minden román állampolgár, hogy félelem nélkül terjesszen elő terveket a demokrácia elmélyítéséért, és a jogállam megszilárdításáért – hangoztatja az elnök.

Szerinte egy ilyen javaslat Székelyföld autonómiájának törvénytervezete. A tervezet, amely a szubszidiaritás elvén alapszik, és az európai autonómiák gyakorlatát követi, amely megnyitná a gazdasági fellendülést a tartomány román lakói számára is, és megteremtené az egyenlőség törvényes és intézményes garanciáit Székelyföld minden lakója számára.

Egy hasonló törekvést minden demokratikus országban társadalmi párbeszéd követ, amelyet a résztvevők egymás iránti felelőssége jellemez. A székelyek akasztással való fenyegetése méltatlan az 1989-es év forradalmához, és merénylet a román állam demokratikus berendezkedése ellen.

Meggyőződése, hogy ebben a helyzetben az állásfoglalás nemcsak az ők felelősségük, mivel ebben a pillanatban a tét nem csak a székelyek autonómia törekvése, hanem azok a demokratikus alapértékek, amelyért 28 évvel ezelőtt magyarok és románok haltak meg. Leghatékonyabb ellensúlyozása a román miniszterelnök gyűlöletre uszító megnyilvánulásának, a román demokraták szolidaritása lehet a megfenyegetett székelyekkel.

Levelében arra hívta fel a figyelmet, hogyha valaki vállalja ennek a szolidaritásnak a felelősségét, és kijelenti: „Én székely vagyok!”, akkor ezt nem fogják úgy értelmezni, hogy a nyilatkozók megtagadják nemzeti identitásukat, még úgy sem, mintha ez az autonómiatörekvésük támogatása lenne.

A román miniszterelnök azon kijelentése, „ha az a zászló lobogni fog a szélben, ott fognak lengeni mellette a helyi felelősök is”, többek között egy fontos következménnyel jár. A székely zászló a szólásszabadság és az emberi méltóság jelképe lett Romániában.

hirado.hu

The post Nyílt levelet írt a román demokratáknak a Székely Nemzeti Tanács elnöke appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »