Ők mind kevesebbel megúszták, mint Budaházy

A Budaházy Györgyre kirótt 13 éves fegyházbüntetés nem csak a bíróság szerint általa elkövetett cselekményekhez képest aránytalanul súlyos, de akkor is, ha összehasonlítjuk az elmúlt évek jó pár verdiktjével. Kapásból öt olyan  ügyet találtunk, ahol a vádlottak kevesebbel megúszták, mint Budaházy – holott a Hunnia-üggyel ellentétben ezek a történetek valóban emberéleteket követeltek.


Vörösiszap – nem is történt itt semmi

A tíz halálos áldozattal, több száz sérülttel, mintegy 55 milliárd forinttal járó ökológiai és anyagi kárral járó katasztrófa kapcsán idén januárban sikerült eljutni az első fokig.

Fotó: béli Balázs

A nagy érdeklődéssel járó és régóta várt, 2012-ben indult perben aztán túl sok köszönet nem volt, ugyanis a magyar bíróság szerint senki nem vétkes a katasztrófában, mint a 15 vádlottat felmentették. Ellenük különböző vádpontokban, így halált okozó gondatlan közveszély-okozás vétsége, gondatlanságból elkövetett környezet- és természetkárosítás, vagy a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt emeltek vádat. Az egyetlen közös pont a közveszély-okozás volt, a bíróság szerint ezt sem követték el a vádlottak. A botrányos ítéletről és az elképesztő indoklásról itt olvashat bővebben, itt pedig arról, hogy a MAL még akár vissza is perelheti a károsultaknak járó kárpótlást.

Felrobbant tűzijátékraktár – még ítélet sem született

A Pyro-TechniC Kft. törökbálinti raktára 2004. augusztus 5-én repült a levegőbe, három dolgozó meghalt, nyolcvanan megsérültek, az anyagi kár óriási volt: a környéket gyakorlatilag letarolta a robbanás, sok ház és autó vált lángok martalékává. A robbanás erejére jellemző, hogy még Érden is érezhető volt a robbanás, az azt követő füstoszlop pedig lényegében egész Budapesten látható volt. A rendőrség közlése szerint illegálisan tárolt fekete lőpor, mintegy két és fél mázsa robbant fel a raktárban, a keletkezett tűzben robbantak fel és repültek szét a pirotechnikai anyagok és eszközök. A cégvezetők közül kettőt a tragédia után őrizetbe vett a rendőrség. A robbanás után több per is indult. A kártérítési perben a bíróság 2006-ban jogerősen is megállapította, hogy a Pyro-Technic Kft-t terheli felelősség a balesetért, végül 2012-ben 15 millió forintnyi kártérítést ítéltek meg a felpereseknek.

Hírdetés

Ezzel párhuzamosan a rendőrség 2005 végére fejezte be a nyomozást, az ügyészség pedig a kft. négy vezetője ellen vádat is emelt. A vádhatóság szerint a raktárak gondatlan átépítése, a szellőzés, tűzvédelem és takarítás elégtelensége vezetett a katasztrófához, a bíró azonban 2007 közepén a szakvélemény kiállítóit kizárta a perből, véleményüket nem vette figyelembe, így 2010-ben az ügyészség egy gyanúsítottal szemben visszavonta a vádat, majd egy évvel később a többi vádlottal szemben emelt vádat is visszavonta, így az eljárás megszűnt. Magyarul a három ember halálával és rengeteg sérülttel járó robbanásnak nincs felelőse a mai napig.

Agyonverte osztálytársát – ejnye-bejnye lett belőle

Az akkor 17 éves Kozák Rajmund 2008 januárjában agyonverte osztálytársát, Rolandot, aki később belehalt a sérülésébe. Kozák – ha már iskolai példával akarunk élni – nagyjából egy fekete pont súlyával felérő büntetést kapott.

Kozákék a fiút ketten fogták le, hogy a fiatal bokszoló profi módon üthesse halálra védtelen áldozatát, aki még hazavánszorgott, majd ott eszméletét vesztette, és a kórházba szállítás közben meghalt. Eslő fokon botrányosan enyhe ítélettel egy év fogházbüntetést kapott, de még azt is csak felfüggesztve. A jogerős verdikt végül 2 év három hónapról szólt. Jó magaviselet esetén a büntetés 1/3-a engedhető el, azonkívül  levonták a korábbi, 3 hónapos előzetesben töltött időt, a házi őrizetet (1 nap házi őrizet 4 nap fogháznak felel meg), így akkor a 27 hónapból valójában 15 hónap lett.

Nem együtt, csak egymásról tudva

2009 februárjában az egész országot megrázta Marian Cosma veszprémi kézilabdázó megölése. Gyilkosai, Raffael Sándor, és Németh Győző, a rettegett enyingi cigánymaffia oszlopos tagjai első fokon 2011 júniusában még életfogytig tartó fegyházbüntetést kaptak. 2012 áprilisában azonban jelentősen enyhítették az ítéletet. Mindkettejükre 18 évet mértek ki – ám nem fegyházban, hanem börtönben, amely nem csak lényegesen élhetőbb körülményeket, de a kedvezmények és a jó magaviseletért járó harmadolás lehetőségét is megadja nekik. Erről itt olvashat bővebben.

A másodfokon eljáró bíróság az enyhítést azzal indokolta, hogy Raffael és Németh nem „akarategységben, csak egymáshoz közel, egymásról tudva szúrták meg.”, és azt is csak „indulatból”. Az ítélethirdetést rendzavarás kísérte – igaz, nem egészen úgy, mint Budaházyék ügyében. A gyilkosok rokonai lelkes tapssal üdvözölték a döntést.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »