Ökológiai katasztrófa vár Kelet-Ukrajnára?

„Ukrajnában már négy éve tart a fegyveres konfliktus, és ugyan a média érdeklődése csökkent, a harcok nem hagytak alább” – olvasható az írásban, amely szerint a régióból naponta többször érkeznek a tűzszünet megsértéséről szóló jelentések. „Az EBESZ-megfigyelőket akadályozzák munkájukban, a politikai folyamatok megrekedtek” – mutatott rá a külügyminiszter.

Európa egyik nehézipari központja állandó harcok helyszíne lett, fontos infrastrukturális létesítmények állandó támadás alatt állnak és fennáll a veszélye annak, hogy kémiai üzemek, kohók, káros anyagokat tároló raktárak valamint szénbányák komolyan megrongálódnak, és ennek súlyos következménye lehet a környezetre nézve is

– írja Sebastian Kurz, aki szerint „időzített bombával állunk szembe.

Százezreket érintene, ha vegyi anyagok kerülnének a folyókba vagy a talajba, hiszen a szénbányák elárasztása szennyezheti a talajvizet, és súlyos következményekkel járhat a nagyvárosok ivóvízellátásában és a mezőgazdaságban, érintve a szomszédos Oroszországot is. A környezeti katasztrófa nem ismer határokat – szögezte le.

Úgy vélekedett, hogy a konfliktusban részt vevő feleknek biztonsági övezetnek kellene nyilvánítaniuk a fontos infrastrukturális létesítményeket, és kommunikációs csatornákat kellene létrehozniuk egymás között vészhelyzet esetére. Emlékeztetett arra, hogy múlt télen a Donyeck várostól északra fekvő Avdiivka településen többször összeomlott az áramellátás, emberek ezrei maradtak fűtés és ivóvíz nélkül.

A konfliktusban részt vevő feleknek figyelniük kellene a lakosságra, és a politikai konfliktusokat háttérbe szorítani – írta. Aláhúzta: az osztrák EBESZ-elnökség arra törekszik, hogy minimálisra csökkentse egy esetleges kelet-ukrajnai katasztrófa kockázatát. „A kelet-ukrajnai béke helyreállításához arra lenne szükség, hogy a konfliktusban részt vevő felek beszüntessék a harci cselekményeket” – jelentette ki az osztrák külügyminiszter.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »