Októberben szinte súrolja a Földet egy aszteroida

Októberben szinte súrolja a Földet egy aszteroida

Kiváló lehetőséget kapnak hamarosan a földközeli objektumokat tanulmányozó kutatók: a 2012 TC4 jelű kisebb – 10 és 30 méter közé becsült – aszteroida október 12-én egészen közel halad el a Föld mellett. Az egészen közel persze relatív és vannak számítási bizonytalanságok is, de a NASA most úgy számol: az égitest nem lesz közelebb a Földhöz 6800 kilométernél, ami csillagászati mértékkel nem több egy hajszálnál.

Hírdetés

A 2012 TC4, mint a neve is mutatja, már majdnem öt éve ismert, de a Hawaiin található Pan-STARRS teleszkóp csak hét napig tudta követni, miután kiszúrta 2012 október elején. Ebből fakad a bizonytalanság, hogy pontosan mekkora távolságra halad el: lehet, hogy 6800 kilométerre, de lehet, hogy 270 ezerre. Ez még mindig nem sok, csak a Föld és a Hold átlagos távolságának mintegy kétharmada.

Ahogy közeledik a Földhöz az aszteroida – amely valamivel nagyobb, mint az oroszországi Cseljabinszk fölött 2013-ban felrobbant meteor –, több teleszkópot is ráállítanak, így lesz lehetőség pontosítani a számításokat és megfigyelni az objektumot. Ez általában is jó tapasztalatot jelent a földközeli, vagyis potenciálisan veszélyt jelentő aszteroidák megfigyelésével és a pályájuk kiszámításával foglalkozó kutatóknak.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »