Októberig adtak haladékot a törökök az Európai Uniónak

Ha az Európai Unió legkésőbb októberig nem lépteti életbe a török állampolgárok számára beígért vízummentességet, Ankara felmondhatja a menekültválságról kötött megállapodást – mondta Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter a Frankfurter Allgemeine Zeitung című német lapnak adott interjújában.

A DPA német hírügynökség vasárnap közölt részleteket a hétfőn megjelenő beszélgetésből. „Ha nem valósul meg a vízumra vonatkozó szabályok lebontása, arra kényszerülünk, hogy elálljunk a március 18-ai megegyezéstől” – jelentette ki Cavusoglu. A tárcavezető leszögezte, a török kormány konkrét menetrendet akar látni. „Ez jelentheti október elejét vagy közepét is – de a dátum lefektetését várjuk” – mondta.

Komolyan veszik a törökök

Hírdetés

A menekültválság rendezését célzó megállapodás csak azért működik, mert Törökország „nagyon komoly intézkedéseket” léptetett életbe egyebek mellett az embercsempészet elleni küzdelemben – jegyezte meg Cavusoglu. „Mindez azonban az állampolgáraink számára előírt vízumkötelezettség feloldásától függ, amely a március 18-ai megállapodás tárgya” – ismételte meg a külügyminiszter. Hozzátette, hogy ez nem fenyegetés.

Az Európai Unió márciusban kötött megállapodást Törökországgal a menekültválság közös kezeléséről annak érdekében, hogy Ankara segítsen megfékezni a migránsok és a menekültkérők érkezését. A megállapodásban az EU pénzügyi támogatások mellett vállalta, hogy felgyorsítja a törökökre érvényes vízumkötelezettség megszüntetését célzó, 2013-ban elkezdett folyamatot. Az eredeti tervek szerint júliusban vezették volna be a vízummentességet, ezt azonban elhalasztották amiatt, mert Ankara nem teljesítette az EU által előírt hetvenkét feltétel mindegyikét, egyebek mellett nem módosította a terrorizmus elleni küzdelemről szóló jogszabályokat.

Legális átvétel

Az uniós–török alku értelmében a görög szigetekre március 20-a óta érkezett migránsokat visszaküldik Törökországba, ezért cserébe az EU-tagországok pedig – egy egyelőre 72 ezer fős kontingens erejéig – legális úton átvesznek Törökországtól ugyanannyi szíriai menekültet, amennyit a görög szigetekről visszaszállítanak Törökországba.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »