Olasz kormány: nem köt ki többé menekülthajó olasz kikötőben

Olasz kormány: nem köt ki többé menekülthajó olasz kikötőben

A civil mentőhajók elfelejthetik, hogy migránsokkal a fedélzetükön kiköthetnek Olaszország kikötőiben – mondta Matteo Salvini olasz belügyminiszter, a jobboldali Liga vezetője.

Az olasz hatóságok nem sokkal korábban megtagadták a Mission Lifeline nevű német civil szervezet Lifeline hajójának, hogy 220 emberrel a fedélzetén kikössön Olaszországban.

Salvini: Ismétlem: ezek a hajók elfelejthetik, hogy elérjék Olaszországot. Véget akarok vetni az embercsempészek és maffiózók üzletének.

Hírdetés

A dpa német hírügynökség által szélsőjobboldalinak nevezett Liga-vezér világossá tette, hogy a kikötési tilalom a Proactiva Open Arms, az SOS Méditerranée, a Sea-Watch és a Sea-Eye hajóira is vonatkozik, amelyek a tengeren vagy máltai kikötőkben tartózkodnak.
Az olasz belügyminiszter hosszú ideje azzal vádolja a civil szervezeteket, hogy összejátszanak az embercsempészekkel, ám erre utaló bizonyíték a német hírügynökség szerint eddig nem került elő, a civilek pedig tagadják, hogy bűnözőkkel működnének együtt.

A francia–német–olasz SOS Méditerranée pár órával korábban arra kérte az Európai Uniót, álljon elő közös megoldással, hogy biztonságosan és gyorsan partra lehessen tenni mindenkit, akit a Földközi-tenger középső részén mentenek meg.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »