Olaszország nem jutott ki a világbajnokságra, Buffon befejezte

Olaszország nem jutott ki a világbajnokságra, Buffon befejezte

MILÁNÓ. Hatvan év után az olasz labdarúgó-válogatott nélkül rendezik meg jövõre a világbajnokságot, ugyanis hétfõn a milánói visszavágón nem tudta ledolgozni egygólos hátrányát a svéd csapattal szemben.

A Squadra Azzurra harmadszor hiányzik majd a tornáról: 1930-ban nem indult, az 1958-as, svédországi vb-re pedig szintén nem jutott ki. A skandináv ország képviselõi viszont 2006 után térnek vissza a futballvilág legnagyobb rendezvényére, amelyen 12. alkalommal szerepelhetnek majd.   

Az elsõ félidõ ugyanolyan feszült hangulatban telt, mint amilyen a solnai elsõ összecsapás volt. Több vitatott jelenet is volt a találkozón, az olaszok egy buktatás utáni, míg a svédek két kezezés utáni 11-est kértek számon a spanyol játékvezetõn. A 20. perctõl hatalmas mezõnyfölényben futballozott a négyszeres világbajnok olasz csapat, de a befejezések rendre pontatlanok voltak.   

A folytatásra annyit változott a játék képe, hogy mivel a hazaiak egyre jobban kinyíltak, így a vendégek elõtt is komoly lehetõségek adódtak gyors ellentámadások végén. Az olaszok hiába egykapuztak a meccs nagy részében, gólt nem tudtak szerezni, így 1-0-s összesítéssel alulmaradtak a párharcban.    

    Európai vb-pótselejtezõ, visszavágók:
Olaszország-Svédország 0-0
————————–
    Továbbjutott: Svédország 1-0-s összesítéssel

    Vasárnap játszották:
Görögország-Horvátország 0-0
    Továbbjutott: Horvátország 4-1-es összesítéssel.
Svájc – Észak-Írország 0-0
    Tj.: Svájc 1-0-s összesítéssel.

    kedden játsszák:
Írország-Dánia, Dublin 20.45 (0-0)

Buffon lemondta a válogatottságot

A meccs után Buffon elsírta magát, és megerõsítette, hogy nem folytatja a válogatottban. „Nem magamat sajnálom, hanem az olasz futballt. Olyasvalamit buktunk el, ami az egész olasz társadalomnak sokat jelent. Ez a legnagyobb bánatom, nem az, hogy így fejezem be a karrieremet a válogatottnál. Az olasz futballnak viszont van jövõje és képesnek tartom arra, hogy nélkülem is felemelkedjen. Egy minõségi válogatottat hagyok el, amelyrõl még beszélni fognak az emberek. Mindenkit ölelek, különösen azokat, akik osztoztak velem az elmúlt tíz éven" – mondta könnyeivel küszködve a legenda, aki 175 alkalommal ölthette magára a címeres mezt.

Buffon elképesztõ karrierje Cesare Maldini szövetségi kapitány regnálása idején kezdõdött a válogatottban. 1997 október 29-én, 19 évesen és 9 hónaposan mutatkozott be Oroszország ellen, méghozzá egy vb-pótselejtezõn Moszkvában, ahol a megsérülõ Gianluca Pagliuca helyére állt be.

A sors furcsa fintora, hogy az utolós találkozóját is egy pótselejtezõn vívta, mely mind a legendás kapus, mind az Azzurik szempontjából tragikusra sikerült, 1-0-s összesítéssel alulmaradtak a svédek elleni párharcban, így nem jutottak ki a 2018-as oroszországi világbajnokságra.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »