Öldöklő verseny folyik a debreceni lakásokért

A kétszázezres lélekszámú Debrecen újabb jelentős infrastrukturális beruházásokat tervez: gyárat, ipari parkot, irodaházakat, erőművet épít. Mindez jelentős munkaerőigénnyel jár, az új dolgozók pedig nyomást gyakorolnak a városi és környező települések ingatlanpiacára, amit az egyetemista diákok és a külföldiek amúgy is pörgésben tartanak – írja sajtóközleményében az OTP Ingatlanpont.

Forrás: MW

Eszerint Hajdú-Bihar megye országos összevetésben tavaly az ötödik helyen állt 14 százalékos ingatlanár-emelkedésével, Debrecen azonban önmagában 16 százalékkal lett drágább egy év alatt. Idén pedig, ha csökkenő ütemben is, de várhatóan még tovább emelkedik az átlagos négyzetméterár.

A 236 ezer forintos értékkel Debrecent most csak Győr előzi meg a vidéki városok közül

Hírdetés

– értékelte az adatokat Nagy Péter, az OTP Ingatlanpont régióvezetője. A szakember tapasztalata szerint a városközpont és a Nagyerdő környéke a leginkább kelendő, de nagy a verseny a kisebb, alacsonyabb árú ingatlanokért is. Ezeket főleg az egyetemisták bérlik, illetve vásárolják meg. Befektetési szándékkal külföldiek is megjelentek, elsősorban ukrán és román magánszemélyek – jegyzi meg a közlemény.

Fontos megjegyezni, hogy panellakást 9 millió forinttól lehet most venni a városban, a kertes házak ára azonban ennek többszörösére is rúghat. Ráadásul a piacra rátaláltak a beruházók is, újépítésű ingatlanprojektből 5-10 és 20-30 lakásosak is indulnak a jövőben, de jelenleg már mintegy 350 társasházi lakás építése folyamatban van.

A közlemény rávilágít, egyre többen nézelődnek a környező települések ingatlanjai között is. Ebes, Sáránd és Mikepércs a hajdú városokkal együtt – Hajdúböszörmény, -hadház, -sámson – lassan agglomerációs gyűrűt von a megyeszékhely köré. Az OTP Ingatlanpont szakértője erre vonatkozóan azt mondja, hogy a hozzájuk fordulók sokszor komplett pénzügyi megoldást is keresnek az ingatlan mellé, hiszen távolról költöznek ide a munkahely reményében, és az új élet indítása tőkeigényes vállalkozás.

Drágulnak a versenytársak is

A kelet-magyarországi különversenyben Nyíregyháza és Miskolc is lemaradt a cívis várostól, országos összevetésben a középmezőnyben, illetve annak végén foglalnak helyet. A szabolcsi megyeszékhelyen tavaly közel 12 százalékkal emelkedett, 182 ezer forint körül alakul az átlagos négyzetméterár. Miskolcon valamivel dinamikusabb a bővülés, de olcsóbbak a lakások: 120 ezer forint környékén árulják négyzetméterét, itt 13 százalékkal mentek fel az árak.

 


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »