Olyanok is Orbánra húzták be, akiknek munkája sincs

Olyanok is Orbánra húzták be, akiknek munkája sincs

Sikeresen riogatott a bevándorlással a Fidesz, a propaganda miatt olyanok is szavaztak a kormánypártra, akiknek érdemben nem javult a helyzete Orbán Viktorék alatt. Nemcsak a választásokra küldött nemzetközi megfigyelők, hanem a szakemberek szerint is hozzájárult az újabb kétharmadhoz a Fidesz médiatúlsúlya.

A Fidesz egyetlen kampánytémája, a migrációs veszély a legkisebb településeken is mindenkihez eljutott. Bár sokak helyzete érdemben nem javult az elmúlt években, ez sem tudta kikezdeni a kormánypártok népszerűségét.

– Riporter: És ha nem kap pénzt majd ezután, nem tud miből élni, akkor is a Fideszre szavaz?
– Szabó Sándorné: Akkor is! Kire szavazzak? Most jöjjenek az izé, a migránsok? Maga szerint? Oszt’ azoknak adják a sok pénzt? Amit Gyurcsány is akart? Meg a Jobbik?
– Riporter: Ezt hol tetszett hallani?
– Szabó Sándorné: Hát tévébe!

Hírdetés

A kormány éveken keresztül folytatott gyakorlatilag folyamatos migráns- és Soros-ellenes kampányt televíziós reklámokban, óriásplakátokon, interneten, újságokban és még levélben is.

Vidéken csak nagyobb városokban bukott a Fidesz, míg Budapesten a 16 választókerület háromnegyedét, 12-t tudott megnyerni az ellenzék.

„Ugye minél magasabb településhelyzetet vizsgálunk, megyünk Budapest irányába, annál inkább jellemzőbb az, hogy sokrétűbb tájékozódás van: nem csak televízió, hanem televízió mellett online formák használata akár bal-, akár jobboldali sajtótermékeknek az olvasása, hallgatása, nézése” – nyilatkozta a Hír TV-nek Kmetty Zoltán szociológus, az ELTE oktatója.

Vidéken a hagyományos média, vagyis a megyei napilapok, a helyi rádiók és televíziók szinte mind kormányközeli vállalkozók vagy fideszes vezetésű önkormányzatok kezében van.

Az állami televíziók és rádiók mellett pedig az egyik legnagyobb kereskedelmi csatorna, a TV2 is a kormány és a Fidesz üzeneteinek platformja lett az elmúlt években. A Hír TV-nek nyilatkozó közvélemény-kutató szerint ilyen közegben a politikával kevéssé foglalkozóktól nem is volt elvárható, hogy ne tegyék magukévá a kormánypropagandát.

„Nagyon hatékony volt a Fidesz kampánya, különösen ami a migránsozást, a migránsokkal való fenyegetést illeti. Ez mérhető volt, hogy mennyire elhitték az emberek, mennyire hatott rájuk és mennyire megfélemlítő hatással volt rájuk ez a kampány” – mondta Hann Endre, a medián ügyvezető igazgatója.

A választás után kiadott jelentésükben az EBESZ megfigyelői is külön kiemelték: mások mellett „a megfélemlítő és idegenellenes retorika és a média elfogultsága szűkítette a valódi politikai vita terét, korlátozva a választókat abban, hogy teljes tájékozottság birtokában dönthessenek.”


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »