"Öncsonkítás érte a magyar nemzetet" – a metrószerelvényekben hangolódhatunk a "roma holokausztra"

A "roma holokauszt" áldozataira emlékező tablókiállítás nyílt pénteken Budapesten, amelyet szeptember 30-áig lehet megtekinteni a 2-es, 3-as és 4-es metró szerelvényeiben.

Az utazóközönség a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület szervezésében összeállított tablókon cigány festők és költők műveivel, valamint "túlélők" visszaemlékezéseivel találkozhat.

"Közös a sors, közös a felelősség, ezért vállaltuk ezt a kiállítást" – fogalmazta meg a szervezet elnöke és a tárlat egyik kurátora, Kirschner Péter.

Az eseményen Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős államtitkára, a Nemzetközi Holokauszt Emlékezési Szövetség (IHRA) magyar elnöke annak a véleményének adott hangot, hogy Európában a "romák" (a cigányokra gondolt, csak helytelenül fogalmazott – a szerk.) több évszázados megbélyegezettsége és társadalmi kirekesztettsége a nemzetiszocialista rezsimek térhódításával először nyílt diszkriminációba, majd teljes jogfosztottságba fordult. Magyarországon már 1938-ban belügyi rendelet írta elő a csendőrségnek, hogy megbízhatatlan személyként kell kezelni minden cigány lakost, 1944-ben pedig országos szinten folyt a "romák" szervezett deportálása és meggyilkolása – idézte fel szebb korok emlékét az államtitkár, melyet sajnos hazugsággal fejezett be.

"A ‘roma’ genocídiumban megölt és megkínzott honfitársaink elvesztésével jóvátehetetlen és megmagyarázhatatlan tragédia, öncsonkítás érte a magyar nemzetet" – hangsúlyozta az önpusztító megfelelési kényszerből fakadó blődséget.

Az öngyűlölő kitért arra is, hogy 1972 óta minden év augusztus 2-án emlékeznek világszerte a cigány "holokauszt" áldozataira, minthogy a hololegendárium megkérdőjelezhetetlen tanítása szerint 1944-ben ezen a napon az auschwitzi lágerben néhány óra leforgása alatt végeztek csaknem háromezer cigány fogollyal.

Takács Szabolcs szerint a Metró Art Galéria tablókiállítása fontos eszköze lehet a cigány történelemnek, így "a második világháború alatt ellenük folyó, Magyarországon hosszú évtizedekig feledésbe merült népirtás tényének és eseményeinek megismertetésében".

Donáth László evangélikus lelkész, volt szocionista országgyűlési képviselő az eseményen beszédében úgy fogalmazott, gyilkosok és áldozatok leszármazottaiként kell hordoznunk a közös sorsot, annak reményében, hogy talán esély nyílik egy igazabb és emberibb, kevesebb gyilkost és áldozatot hozó életre.

Hírdetés

Hozzátette azt is, hogy mindannyiunk kötelessége bőrszínre, származásra, vallásra és állampolgárságra való tekintet nélkül segíteni a rászorulókat.

Az eseményen Fehér Elemér és Sándor Norbert, a Snétberger Zenei Tehetség Központ növendékei zenéltek, valamint Rostás-Farkas György cigány költő szavalta el saját, Szálkák a világ szemében című költeményét. A "roma holokauszt" áldozataiért Verő Tamás rabbi mondott héber nyelvű imát.

A tárlat megnyitóján részt vett Ilan Mor, Izrael Állam budapesti nagykövete, valamint jelen voltak Németország és az Egyesült Államok diplomáciai testületeinek képviselői is.

(MTI nyomán)

Anne Frank naplóhamisítványa segít abban, hogy végre a metrón utazva se feledkezzünk meg bűnös módon a hatmillióról

Ügyészség: nyugodtan mondogathatjuk, hogy "Magyarországon nem volt cigány holokauszt"

A "roma" holokamuról:

Tovább kerekedik a mítosz: a cigányok hősies harcban futamították meg a gázosító nácikat "a világ legszervezettebb népirtásának" helyszínén

Hány cigány élősködött Európában a második világháború előtt, és hány élősködik ma?

Teljes a zűrzavar hivatalos berkekben a "roma holokauszt" körül – röpködnek a holoszámok


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »