Önfejlesztő életforma a cserkészet: számos tevékenységet szervez a romániai magyar szövetség

Önfejlesztő életforma a cserkészet: számos tevékenységet szervez a romániai magyar szövetség

Közösségépítő, önfejlesztő, a természettel és Istennel való kapcsolatra összpontosít a cserkészet, amelybe jelenleg mintegy kétezren kapcsolódnak be Erdélyben. A negyven aktív csapatot számláló Romániai Magyar Cserkészszövetség (RMCSSZ) tevékenységéről, a 110 éves mozgalom mibenlétéről Bálint Lajos Lóránt elnök, valamint néhány résztvevő beszélt a Krónikának.
A cserkészet legnagyobb előnyei közé tartozik, hogy akárhány éves kortól el lehet kezdeni és bele lehet kapcsolódni a tevékenységekbe, megtanít önállóvá válni, csapatmunkában dolgozni, ugyanakkor a természettel és Istennel való kapcsolatra összpontosít.

Az immár 110 éves mozgalom egyaránt teret ad a nevelésnek, a szórakozásnak, az utazásnak, önmagunk fejlesztésének és a közösségépítésnek.

Ezt sokféleképpen el lehet magyarázni, bemutatni, de átélni és megélni csak akkor, ha valaki már évek óta aktívan gyakorolja. A mozgalomnak tekintélyes múltja van világszerte és Erdélyben is: a több mint negyven aktív csapatot, körülbelül kétezer tagot számláló Romániai Magyar Cserkészszövetség elnöke, a csíkmadarasi Bálint Lajos Lóránt a hazai cserkészetről beszélt a Krónikának.

Bálint Lajos Lóránt – aki egyébként a csíkmadarasi tűzoltócsapat parancsnoka – két éve vezeti a szövetséget. A Krónika megkeresésére elmagyarázta,

a rendszerváltás után Romániában újraalakultak a városi cserkészcsapatok, és azóta nagyobb városokban – mint például Kolozsvár vagy Marosvásárhely – akár két-három csapat is tevékenykedik.

Bálint Lajos Lóránt feladata felügyelni a csapatok működését, számontartani aktivitásukat, valamint tisztában lenni a szövetség költségvetésével – ezzel egyébként külön személyt bíznak meg. A csapatvezetők kötelesek tájékoztatni az elnököt arról, hogy milyen a csapatélet,  milyen tevékenységeket rendeznek hazai szinten.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »