Orbán: Akkor tudunk bizalmi kapcsolatot építeni szomszédainkkal, ha tisztességesen bánnak a magyar közösségekkel

Orbán: Akkor tudunk bizalmi kapcsolatot építeni szomszédainkkal, ha tisztességesen bánnak a magyar közösségekkel

Egy sikeres régió két sikeres országának találkozójaként jellemezte Orbán Viktor miniszterelnök a Peter Pellegrini szlovák kormányfővel folytatott keddi budapesti megbeszélését.

A két miniszterelnök közös sajtótájékoztatóján, az Országházban Orbán Viktor azt mondta: a szlovák-magyar együttműködés és a visegrádi négyek (V4) partnersége a közös európai sikerhez járul hozzá. Ha ugyanis vannak sikeres országok, amelyek sikeres régiókat alkotnak, akkor van sikeres Európa – fogalmazott, úgy értékelve, hogy a V4 többé nem a szegény országok szövetsége, hanem olyanoké, amelyeket nagy gazdasági dinamika, fegyelmezett pénzügyek és nagy tervek jellemeznek.

A magyar kormányfő egyúttal köszönetet mondott szlovák kollégájának a határvédelemben nyújtott segítségért, azért, hogy Pozsony “a nemzetközi vihar kellős közepén” is kiállt Magyarország mellett.

A kétoldalú kapcsolatokról szólva Orbán Viktor elmondta, a két ország közötti gázvezeték-összeköttetés után a villamosenergia-hálózat összekapcsolásán is dolgoznak.

Álltunk rosszabbul is

Orbán kiemelte, hogy Magyarország és Szlovákia közös határa 679 km hosszú, és miközben Nyugat-Európában a határátkelők egymástól való átlagos távolsága 2,5 kilométer, addig a magyar-szlovák határon ez húsz kilométer. Hangsúlyozta, hogy

hozzátette, hogy ma 34 határátkelő működik a két ország között,

A magyar kisebbség helyzetéről

A szlovákiai magyar közösség helyzetét illetően Orbán Viktor elmondta, hogy örül a szlovák kormány által az utóbbi időben elfogadott intézkedéseknek, és kiemelte:

 

Orbán példaként említette a kisiskolák problémájának megoldását és a kétnyelvű vasúti táblákat.

Pellegrini: mindent megadunk a kisebbségeknek

Peter Pelelgrini szlovák kormányfő elmondta,

A szlovák kormányfő kiemelte:

a visegrádi országoknak az elmúlt időben sikerült megtartaniuk az egységet, kiálltak a nemzeti értékeik mellett és nem engedték, hogy nyomást gyakoroljanak rájuk. Szlovákia a V4 elnökeként továbbra is ezt az egységet tekinti majd az együttműködés alapjának

Peter Pellegrini hangsúlyozta: a V4-es országok sok nehéz döntést hoztak meg, gazdaságuk jól fejlődik, így minden joguk megvan arra, hogy ne csak passzívan nézzék az európai folyamatokat, hanem javaslatokat adjanak, milyen irányba haladjon az EU.

Pellegrini szólt arról is, hogy az észak-déli összeköttetés megteremtése nagyon fontos a régiós országok számára. Ha Magyarország prosperálni fog, akkor Szlovákia is prosperálni fog.

– mondta a kormányfő.

Körkép.sk, Origo.hu, MTI

Nyitókép: MTI


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »