Orbán államtitkára már nem küldené vissza az első EU-s országba a bevándorlókat

Orbán államtitkára már nem küldené vissza az első EU-s országba a bevándorlókat

A Hír TV megszerezte azt a hangfelvételt, amelyen Altusz Kristóf, a Külgazdasági és Külügyminisztérium helyettes államtitkára elismeri, a tízmilliárdos kampány és az érvénytelen népszavazás ellenére Magyarország mégis befogadott 1294 migránst. Az államtitkár a Times of Malta című lapnak nyilatkozott.

Mint ismert, Orbánék folyamatosan azt szajkózták, nem Magyarország az első uniós ország, melyet a migránsok érintettek, a Dublini Egyezmény értelmében pedig a menekültügyi eljárást is abban az országban kell lefolytatni, ahol ezek az emberek az EU-ba érkeztek. Ezek jellemzően Görögország, Olaszország és Bulgária.

2015 júniusában Orbán Viktor külügyminisztere például így fogalmazott:

Ausztria és 10 másik uniós ország vissza fogja küldeni az illegális bevándorlókat Magyarországra. Többségük Görögországban lépett az Európai Unió területére, oda kellene őket visszaküldeni.

Ezzel szemben Orbán helyettes államtitkára már-már az úgynevezett Soros-tervet idéző módon így fogalmaz:

akiknek menekültstátuszra van szükségük – ezt szeretném tisztázni –, jöhetnek Magyarországra.

Szó sincs tehát arról, hogy a Dublini Egyezményben rögzített első EU-s tagállamban kell kivárni a menekültstátusz elbírálását.

Vona Gábor, a Jobbik miniszterelnök-jelöltje mai sajtótájékoztatóján közölte: Orbánék lebukása miatt kormányváltásra készülő pártja az Országgyűlés rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezi.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »