Orbán-kritikus lapszemle miatt büntették meg a Pátriát

Orbán-kritikus lapszemle miatt büntették meg a Pátriát

Elmarasztalta a Pátria rádiót a Frekvenciatanács, mert az egyik műsorában a döntés szerint egyoldalúan tájékoztatott. A névtelen feljelentés alapján indult eljárásban a Pátria a legenyhébb büntetést kapta.

Kiegyensúlyozatlan tájékoztatás miatt marasztalta el a Frekvenciatanács a Pátria rádiót egy tavaly áprilisi műsor miatt. A Hangadó című délutáni magazinműsort egy anonim feljelentő panaszolta be a Frekvenciatanácsnál, azt állítva, hogy a Pátria kiegyensúlyozatlanul tájékoztatott az akkor elfogadott magyarországi felsőoktatási törvényről. Ez a jogszabály volt az, amely miatt komoly tiltakozás indult, mivel az egyik legszínvonalasabb magánegyetem, a Közép-európai Egyetem működését akarta ellehetetleníteni.

A Frekvenciatanács döntése szerint a Hangadó című műsorban 2017. április 18-án, hozzávetőleg 16.25-kor leadott sajtószemle hírblokkban, amelyben a magyarországi aktuális helyzettel kapcsolatban, az elfogadott felsőoktatási törvényről hangzottak el információk, és mutattak be Orbán Viktor kormányával szemben kritikus véleményeket anélkül, hogy a Pátria ezeket megfelelően ellensúlyozta volna. „Ezzel megsértették a hírműsorokra vonatkozó objektív és pártatlan tájékoztatás követelményét” – áll a tanács döntésében. A határozatot a tanács 9 tagja közül 8-an támogatták, köztük Pék Zoltán, a tanács magyar tagja is.

Pék nem kívánta kommentálni a döntést. „Testületi döntés született, amely nyilvánosan hozzáférhető, ehhez nem tudok mit hozzáfűzni, nem tisztem kommentálni” – mondta lapunknak Pék. A testület a legenyhébb szankciót szabta ki a rádióra. „A határozat megállapítja, hogy a Pátria törvényt sértett, a második részben pedig megállapítja, hogy a szankció figyelmeztetés a törvény be nem tartására. Más következménnyel ez nem jár, sem pénzbírságot nem szabott ki, sem arra nem kötelezte, hogy ezt hozza nyilvánosságra” – magyarázta Pék.

Lovász Attila, a Szlovák Rádió és Televízió (RTVS) nemzetiségi műsorainak igazgatója nem tartja megalapozottnak a tanács döntését, szerinte nem sértettek törvényt. „Állásfoglalásunkban részletesen kifejtettük, miért nem érezzük úgy, hogy hibáztunk volna” – mondta lapunknak Lovász. Ezt a tanácsnak egy korábbi határozatára hivatkozva állítja, amely szerint a műsorszolgáltatásnak, vagyis ebben az esetben a Pátria rádiónak, nem pedig egy konkrét műsornak kell kiegyensúlyozottnak és pártatlannak lennie. „A teljes kiegyensúlyozottság csupán a hírműsoroknál várható el, márpedig az a műsor, amelyre a feljelentés irányult, nem hírműsor, hanem egy délutáni magazin” – magyarázta Lovász.
 


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »