Orbán Viktor: Nem attól lesz valaki jó európai, ha ördögnek nevezi Putyint

Orbán Viktor: Nem attól lesz valaki jó európai, ha ördögnek nevezi Putyint

Mi nemzeti és keresztény identitásunkat akarjuk”, szemben a posztnemzeti, posztkeresztény nyugati világgal – szögezte le Orbán Viktor a Welt am Sonntag című konzervatív vasárnapi német lapnak adott interjúban. A migránsok – állítása szerint – kevésbé a háborús övezetből jönnek, a többség nem menekül, „csak jobban akarnak élni nálunk, mint Afrikában vagy Ázsiában”, ezért a segítségre szorulóknak helyben kell segíteni, nem idehozni Európába. Mint mondta, Magyarország „veszélyzónában” van, ezért „finomabb érzéke van a migráció témájához, mint Németországnak”. Ugyanakkor elismerően szólt Angela Merkelről, mondván: „megakadályozott törekvéseket, amelyek Európát gazdaságilag tönkretették volna”.

Túlzásnak és egyoldalúnak minősítette a Putyinhoz való hozzáállást, miszerint „ördögnek kell nevezni ahhoz, hogy valaki jó európainak számítson”, ezért „ostobaság Putyint démonizálni”.

A Soros-ellenes kampány kapcsán kiemelte, hogy nem antiszemitizmusról van szó benne, amit azzal igyekezett megerősíteni, hogy „órákat lehet kipával sétálni Budapesten anélkül, hogy háborgatnák. Hol lehetséges ez még Európában?”

A hazai fiatalok Nyugat-Európai kivándorlásáról azt gondolja, hogy ez számukra tapasztalatszerzés, amelynek örülni kell, ugyanakkor fontosnak tartja, hogy vissza is térjenek az országba – ebből a szempontból a tavalyi évet már biztatónak minősítette.

A magyar gazdaság fejlődéséről és jelentőségéről szólva azt jegyezte meg, hogy a Brüsszel-központúsággal szemben „ma még sokan megmosolyognak, amikor azt mondom, hogy Németország és a visegrádi államok lesznek Európa döntő gazdasági tengelye”, noha „2030-tól Németországgal közösen finanszírozzuk az EU költségvetését”.

A média helyzetével kapcsolatos kérdésre úgy nyilatkozott, semmi nem akadályozza a kormánnyal szemben kritikus újságírók munkáját, és legalább ugyanannyi média van a kormány ellen, mint mellette. Meglátása szerint a gond az, hogy „gyenge az ellenzék, és ez frusztrálja a baloldali újságírókat”.

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »