Orbánék annyira keresztbe tesznek Porosenkóéknak, hogy simán megszavazták az Ukrajnát a Krím "felszabadítására" biztató ENSZ-határozatot

Az ENSZ közgyűlése határozatot fogadott el kedden, amely Oroszországot megszálló hatalomnak nevezi a Krímben, és kifogásolja az emberi jogok állítólagos megsértését, illetve az Oroszországi Föderáció által bevezetett – illegálisnak tekintett – jogrendet, törvényeket és közigazgatást is a 2014-ben Ukrajnától visszacsatolt félszigeten.

Az Ukrajna által beterjesztett, harminc ország közreműködésével készült szövegtervezetet hetven állam támogatta, köztük az Európai Unió tagjai és az Egyesült Államok is. A határozat elfogadása ellen huszonhat ország szavazott, köztük volt Oroszország is. További hetvenhat, főleg afrikai és latin-amerikai ország tartózkodott a voksoláson.

Hírdetés

A dokumentum elítélte „az Ukrajnához tartozó Krími Autonóm Terület és Szevasztopol város Oroszországi Föderáció általi ideiglenes megszállását”, elismervén a kijevi vezetés erőfeszítéseit, hogy véget vessen a megszállásnak.

Jevgenyij Zagajnov, az orosz ENSZ-nagykövet helyettese „az emberi jogok rosszhiszemű tematizálása ékes példájának” nevezte a határozatot. Mint mondta, a dokumentumot támogató államok mindössze Kijevnek szolgáltatnak alapot a provokációkra és a kalandorságra.

Szerhij Kiszlica ukrán külügyminiszter-helyettes a határozatot ismertetve kiemelte: az utóbbi évben az emberi jogok helyzete csak rosszabbodott a Krím félszigeten. A diplomata az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosságának (OHCHR) szeptemberi jelentésére hivatkozva sérelmezte az orosz jogrend bevezetését, különösen a krími tatárok állítólagos elnyomását, a szólás- és vallásszabadság korlátozását.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »