Orosz gáz, török vezeték, szerb bevétel

A szerbek tárt karokkal várják a török befektetőket: Aleksandar Vucic, a balkáni állam frissen megválasztott elnöke erről is tárgyalt az isztambuli Kőolaj-világkongresszuson török kollégájával, Recep Tayyip Erdogannal. Sajtóhírek szerint a folyamatban lévő és a további török beruházások álltak beszélgetésük középpontjában, kiemelten a Török Áramlat projektje.

Megállapodtak abban is, hogy Erdogan hamarosan százötven török üzletember kíséretében Szerbiába látogat. A törökök elsősorban a textiliparban időszerű beruházásokban és a gyógyfürdők magánosításában érdekeltek. Vucic emellett külön hangsúlyozta: arra számít, hogy az épülő Török Áramlat egyik ága Szerbián és a nyugat-balkáni államokon halad majd keresztül. Ezen az útvonalon több tízmilliárd köbméter gáz érkezne Szerbiába, hogy aztán Magyarország, Bosznia-Hercegovina, esetleg Horvátország és Koszovó felé továbbítsák. A szerb államfő arra számít: három-négy éven belül országában is 40 százalékkal nő majd a gázfogyasztás az ipar erősödése révén. Vucic szerint két éven belül megépül a Török Áramlat, azt követően pedig már csak Szerbiától függ, milyen gyorsan csatlakozik a bulgáriai vezetékekhez.

Oroszország és Törökország tavaly októberben kötötte meg azt a kormányközi megállapodást, mely az Ukrajnát elkerülő Török Áramlat gázvezeték megépítéséről szólt. A vezeték egyik ága Európába szállítja majd az orosz földgázt Törökországon át. Az 1800 kilométer hosszú szakasz tulajdonosa a Gazprom és a csővezetékeket működtető, állami tulajdonú török kőolaj- és földgázvállalat, a Botas lesz fele-fele arányban. A Gazprom május elején már meg is kezdte a gázvezeték lefektetését a Fekete-tenger mélyén, az orosz partok közelében. Vucic korábbi nyilatkozatában kitért rá, hogy Szerbia a tranzitilletékekből évente 500-600 ezer dollár bevételre tehet szert.

Szerbia és Törökország 2009-ben kötött szabadkereskedelmi megállapodást, 2015-ben pedig rövid távú célul tűzték ki az 1 milliárd eurós kereskedelmi forgalom elérését. Tavaly már 900 millió eurónál jártak. Szerbiában több mint 400 török érdekeltségű vállalkozás működik, elsősorban a textilipari hagyományairól ismert dél-szerbiai régióban, Nisben, Leskovacon és Lebanéban. Az ország déli részén mintegy 150 ezres muzulmán vallású bosnyák közösség él. A térségben az év végéig mintegy 10 ezer olyan új munkahelyre számítanak, amely török érdekeltségű cégekben jön majd létre. A törökök érdekeltek a Szerbiában szükséges infrastrukturális beruházások kivitelezésében és azok hitelezésében is.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »