Orosz védelmi minisztérium: a maláj Boeinget egy ukrán SZU-25-ös lőtte le, a BUK M1-ek csak "biztosítottak"

Orosz védelmi minisztérium: a maláj Boeinget egy ukrán SZU-25-ös lőtte le, a BUK M1-ek csak "biztosítottak"

A minisztérium parancsnoki termében rendkívüli sajtóértekezlet keretében mutatták be az újságíróknak, hogy a vizsgált térségben az orosz katonai műholdak és megfigyelőberendezések által készített felvételek szerint a Boeinget egy ukrán SZU-25-ös gép követte 4-5 kilométer távolságban, mintegy két percig, majd miután a maláj gép eltűnt a radarokról, még néhány percig a helyszín felett körözött, nyilván „ellenőrizte az eredményt”.

Mint ismeretes, a Boeing eltért a szokásos folyosótól az ukrán irányítás útmutatásai alapján, majd vissza akart térni a légifolyosóra, ekkor érte a halálos találat. A SZU-25-ös „levegő-levegő” rakétáinak biztos pontossága 5 kilométer, a teljes hatótávolság 12 km.

Mit keresett egy harci repülőgép a polgári légijáratoknak fenntartott folyosón? – kérdezte Andrej Kartopolov tábornok, a sajtókonferencia előadója.

Ugyanakkor a néhány nappal a tragédia előtt Novorosszija határaihoz szállított több BUK M1 harci körzetében az orosz radarállomások július 17-én, a tragédia napján a többi naphoz viszonyítva többszörös sűrűségű rádiólokációs tevékenységet rögzítettek. Ugyanezen a napon pontosan a katasztrófa felett tartózkodott egy USA-műhold, amely felvételeinek közzétételét türelmetlenül várja a világ közvéleménye, ez megvilágíthatja a tragikus katasztrófa minden aspektusát.

Csetneki László
Bécs

Frissítés: az MTI híre:
Oroszország azt állítja, hogy a maláj utasszállító gép múlt csütörtöki lelövését megelőzően az ukrán hadsereg BUK légvédelmi rakétarendszereket mozgatott a délkelet-ukrajnai „népfelkelők” állásainak körzetében. De közben azt is állítják, hogy nem észleltek rakétaindítást a lelövéssel egy időben, viszont a maláj géptől pár kilométerre egy ukrán harci gépet láttak. Hollandia háborús bűnök miatt indított vizsgálatot a lelőtt maláj gép miatt, amelynek fedélzetén 193 holland veszítette életét.

Hírdetés

Az orosz védelmi tárca szerint műholdfelvételek bizonyítják, hogy az ukrán hadsereg BUK légvédelmi rakétarendszereket mozgatott a délkelet-ukrajnai „népfelkelők” állásainak körzetében a maláj utasszállító katasztrófáját megelőzőn, s annak napján, július 17-én is.

Andrej Kartopolov altábornagy, az orosz vezérkar hadműveleti főcsoportfőnökségének vezetője a moszkvai védelmi tárca szituációs központjában tartott sajtóértekezleten bemutatott három műholdfelvételt, amelyek szerint BUK légvédelmi üteg – az önjáró indítóállás és két utántöltő gépjármű – alig nyolc kilométerre északnyugatra Luhanszktól vett fel pozíciót. Donyeck mellett ugyanakkor rádiólokációs állomást fedeztek fel a műholdak, s a harmadik orosz felvétel szerint itt komoly légvédelmi erőt, közel 60 harcjárművet és különleges technikát vonultattak fel.

A július 17-én – a katasztrófa napján – az orosz szputnyikok felvételei szerint Luhanszk körzetéből eltűnt a BUK, de az indítóállást felfedezték egy másik képen, Donyecktől 50 kilométerre keletre, Sahtyorszktól nyolc kilométerre délre. „Felmerül a kérdés, hogy miért települt át a rakétaüteg közvetlenül a tragédia előtt a népfelkelők által ellenőrzött körzetek közvetlen közelébe. A területről július 18-án készült felvételek már azt mutatják, hogy az üteg elhagyta korábbi pozícióját” – hangoztatta az altábornagy. Kartapolov állítása szerint éppen július 17-én volt észlelhető a BUK légvédelmi rendszerek rádiólokációs tevékenységének megnövekedetett intenzitása.

Viszont ugyancsak Kartopolov altábornagy számolt be arról is, hogy nem észleltek rakétaindítást a maláj utasszállító múlt csütörtöki kelet-ukrajnai katasztrófája idején. A bejelentés szerint az ezzel kapcsolatos dokumentumokat még hétfőn a nemzetközi szakértők rendelkezésére bocsátják, akárcsak azokat az anyagokat, amelyek szerint – mint Moszkva állítja – a maláj utasszállító közelében, attól 3-5 kilométeres távolságra egy ukrán harci gép repült. Az orosz védelmi tárca erre magyarázatot követelt Kijevtől.

Az orosz légtérellenőrzés adatai szerint a maláj Boeing-777-es utasszállító – miután átrepült Donyeck felett – 14 kilométerre eltért a kijelölt útiránytól, majd megpróbált korrigálni – közölte a moszkvai védelmi tárca szituációs központjában tartott sajtóértekezleten Andrej Kartopolov altábornagy, az orosz vezérkar hadműveleti főcsoportfőnökségének vezetője.

Ukrajna eközben kitart eddigi álláspontja mellett, amely szerint a kelet-ukrajnai oroszbarát szeparatisták Oroszországtól kapták a BUK-M1-es (SA-11) rakétarendszert, minden valószínűség szerint az azt működtető személyzettel. Az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) korábban nyilvánosságra hozta azt az értesülését, amely szerint a szeparatisták tárgyalásokat folytattak az orosz rakétarendszer szállításáról.

Hollandia mindezalatt gyilkosság, háborús bűnök és a repülőgép szándékos lelövése ügyében indított vizsgálatot a maláj gép katasztrófája miatt – közölte hétfőn egy ügyészségi szóvivő. A holland törvények lehetővé teszik, hogy a holland hatóságok bárki ellen vádat emeljenek, aki háborús bűnt követ el az ország állampolgárai ellen.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »