Oroszország elleni hadmozdulatokat gyakorolnak a NATO-országok

Oroszország elleni hadmozdulatokat gyakorolnak a NATO-országok

Következő találkozójukon a NATO védelmi miniszterei a “nem várt helyzetekre”, különösen egy keleti irányból történő támadásra adandó lehetséges reakciókkal fognak foglalkozni. A német sajtó szerint a NATO közös hadgyakorlatokon is mind rendszeresebben készül Oroszország elleni hadmozdulatokra, a sajtó azonban többnyire figyelmen kívül hagyja ezt a tevékenységet.

Fotó: hidfo.ru

A Deutsche Wirtschafts Nachrichten német napilap a katonai szövetség tisztviselőire hivatkozva írja, hogy a NATO olyan szimulációkat folytat, melynek során “keletről várható támadásra” adott válaszokat kell begyakoroljanak a tagállamok, és az ilyen programoknak részét képezik esetleges, Oroszország területén végrehajtandó hadmozdulatok. A DWN arra hívja fel a figyelmet, hogy a NATO a 2015-ös év folyamán két ilyen szimulációt is tartott, amit a média figyelmen kívül hagyott.

Hírdetés

A Welt am Sonntag magas rangú NATO-tisztviselőket idézve arról számolt be, hogy február közepén Brüsszelben történik majd a védelmi miniszterek következő találkozója, melynek során a NATO-vezetők egy a katonai szövetséget keleti irányból érő támadást és arra adott válaszokat fognak szimulálni. A február 11-ére várható találkozón a védelmi miniszterek “válságkezelési gyakorlatot” szimulálnak majd, amit ráadásul a katonai szövetség standard eljárásának neveznek. “A miniszterek idő hiányában kell majd döntéseket hozzanak arról, milyen lépésekkel reagál a NATO, beleértve a fegyveres erők áttelepítését keleti irányba.”

A lapnak nyilatkozó diplomata szerint ez a gyakorlat azt a célt szolgálja, hogy a NATO-tagállamok “a legmagasabb politikai szinten fel legyenek készülve egy esetleges válsághelyzetre”.

Tavaly a NATO “Trident Juncture 2015” elnevezésű hadgyakorlata szintén egy keleti irányból várható támadásra adott reakciókat szimulálta. A gyakorlatok során egy “Cerasia” névvel illetett “fiktív szomszédos ország” részéről érte szimulált támadás a NATO-országokat, amelyek a Kelet-Európában állomásozó mind nagyobb létszámú amerikai fegyveres erővel történő együttműködést gyakorolták.

Az ilyen “fiktív ország” nyilvánvalóan Oroszországot jelenti, hiszen a NATO “keleti szárnyán” a balti országokban már közvetlen Oroszország nyugati határai mentén zajlanak a “keleti irányból érkező támadásra” készülő hadgyakorlatok. Eközben a NATO-országok Ukrajnával együttműködve szintén az orosz határ közelében készülnek a “keleti veszélyre”.

Hídfő.ru nyomán


Forrás:szebbjovo.hu
Tovább a cikkre »