Oroszország és Szaúd-Arábia szövetsége csapást mérhet az amerikai kőolaj vállalatokra

A szaúdiak kőolajháborúját nem Irán és Oroszország ellen robbantották ki, hanem az amerikai olajpala termelők ellen, ezért Moszkva és Rijád egyesülhet – írja a Rusvesna az Asia Times tudósítójára, Salman Rafira hivatkozva. Salman feltételezése szerint Oroszország és Szaúd Arábia közös nevezőre juthat, hogy stabilizálhassák a kőolaj világpiaci árát, aminek a csökkenése miatt mindkét ország gazdasága szenved.

„Beszámítva azt, hogy Szaúd-Arábia a saját csapdájába esett és nem tudta elérni az amerikai olajpala vállalatok csődjét Rijád számára lehet hogy az lesz a legjobb, ha Moszkva felé fordul” – írja az Asia Times.

Hírdetés

Salman szerint viszont számos kérdésben más a két ország hozzáállása, mint például a szíriai Bassár rezsim, az iráni atomprogram, és a jemeni huszitákhoz való hozzáállás. Úgy gondolja, ha ezekben a kérdésekben megállapodásra jutnak, akkor egy erős szövetséget hozhatnak létre. A tudósító szerint az is lehetséges, hogy a szaúdiak ajánlották fel az oroszoknak az OPEC tagságot, amiről korábban a Rosznyefty feje, Igor Szecsin nyilatkozott.

A kőolaj világpiaci árának csökkenése erősen befolyásolta Oroszország gazdaságát, de közben csökkent a kőolaj kitermelésének költsége is. Szecsin véleménye szerint a Rosznyefty meg tud küzdeni a kialakult megterhelésekkel még attól függetlenül is, hogy a rubel értéke a dollárhoz képest jelentősen csökkent. Ezek a tényezőkből le lehet következtetni, hogy a szaúdiak nem tudják kiszorítani az oroszokat a kőolaj piacról így sokkal értelmesebb lenne a civakodás helyett egyesülniük és csapást mérniük az amerikai vállalatokra. „Ha megvalósul valaha egy ilyen forgatókönyv, akkor az a szaúdiak kőolaj monopolizációs tervének a csődjét jelentené, de egy kiindulópontja lenne az olyan termelőkkel való együttműködésnek, amelyek nem tagjai az olajkartellnek, mint például Oroszország” – nyilatkozta a tudósító. Véleménye szerint, ha az amerikaiakat kiszorítják a kőolajpiacról, akkor Oroszország és Szaúd-Arábia egy megállapodást dolgozhat ki, hogy egy bizonyos szinten tarthassák a kőolaj világpiaci árát és egyeztessenek a kőolaj kitermelésének kvótájáról.

Ebben az egészben fontos szerep jut Kínának is, a szaúdi olaj legnagyobb importőrének. Kína orosz és szaúdi olajat is importál ezért kulcsfontosságú lehet a kőolaj elosztásban és kvótarendszerében. A kőolaj szövetség lehetőséget nyújt arra is, hogy a Perzsa-öböl országát az új Selyemút gazdasági övezet programjához csatlakoztassák, ami még jobban megerősítené ezt a projektet.


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »