Oroszország falat épít a Krím-félszigeten

Oroszország falat épít a Krím-félszigeten

Az orosz titkosszolgálat rendelkezésére kerítést (vagy ma divatos nevén: technikai akadályt) építenek a Krím-félsziget és Ukrajna közös, 50 kilométer hosszú szakaszára.

 

A kerítés 2 méter magas, megépítésének költsége 2,8 millió euróra körülire tehetők és várhatóan a jövő év közepéig elkészülnek vele.

 

Sokkal érdekesebb a fal építésének oka. Az oroszok szerint a vitatott jogosságú népszavazás keretében Ukrajnából kiváló Krím lakosai még mindig ki vannak téve az ukrán biztonsági erők „nyomásának”.

 

Ukrajna ezt elutasítja, szerinte csak provokációról van szó. Nemrég egyébként Kijev is úgy döntött, hogy saját falat építtet a több mint 2000 kilométer hosszú orosz-ukrán határra – egyelőre csak néhány tucat kilométerre jutott. Ráadásul az oroszbarát szeparatisták által ellenőrzött területeknél húzódó 400 kilométeres határszakaszhoz nincs semmilyen hozzáférése.

 

Az ukrán hivatalos álláspont szerint ezt a határszakaszt a felkelők arra használják, hogy technikai utánpótlást hozzanak át Oroszországból.

 

Az elemzők szerint mindkét fél provokálni akar, ami azonban csak elmélyíti a két ország közti feszültséget. Oroszország 2014-ben megszállta, majd annektálta a Krímet. Nem sokkal ezután törtet ki a harcok Kelet-Ukrajnában az oroszbarát szeparatisták és az ukrán kormányerők között.

 

A nemzetközi közösség elítélte a Krím annektálását, de Oroszország elmondása szerint a félsziget esete e tekintetben különbözik Koszovó függetlenségének Szerbia kárára történő kikiáltásától.

 

TA3.com, Körkép.sk

Nyitókép: webnoviny.sk

The post Oroszország falat épít a Krím-félszigeten appeared first on Körkép.sk.


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »