Őrület: szeparatizmussal, terrorizmussal vádolhatják meg a világbajnok kárpátaljai focistákat

Őrület: szeparatizmussal, terrorizmussal vádolhatják meg a világbajnok kárpátaljai focistákat

Szombaton játszották a mikronemzetek, kisebbségek, hontalan népek, illetve el nem ismert államok labdarúgó világbajnokságának döntőjét, Londonban. Kárpátalja a 0-0-ás rendes játékidő után büntetőkkel hódította el a világbajnoki címet Észak-Ciprussal szemben.

Ukrajna az idei Vb-re nem jutott ki, így jobb híján ez a világverseny hozta lázba az országot. Persze ünneplő tömegek aligha fogják várni a reptéren a hazatérő magyarokat – a nemzetbiztonsági szolgálat viszont lehet, hogy igen. 

A szombati diadal után Igor Zsdanov sportminiszter felháborodott Facebook-posztban ítélte el a “sportszeparatizmust”. A bejegyzésben külön felszólítja az ukrán biztonsági szolgálatot (SZBU), hogy “adjon megfelelő választ” a történtekre. Kifejti azt is, pontosan mire gondol:

“Meg kell vizsgálni a csapat tagjait, illetve a csapat szervezőjét (Fejes Tibort beregszászi járási képviselő), végeznek-e Ukrajna területi integritását veszélyeztető tevékenységet, illetve kapcsolatban állnak-e terrorista és szeparatista csoportokkal.” 

A hisztikórusba beleállt Pavlo Klimkin külügyminiszter is, aki szintén azt sürgeti, hogy a szolgálatok a hazatérő csapattól 

“meg kell kérdezniük, ki támogatja és  finanszírozza őket.”

A sportminiszter “megfelelő válaszokat” követelő harsogó hangját elsőként  az ukrán futballszövetség hallotta meg, amely sietett közölni:

a kárpátaljai focistákat kizárják minden profi és amatőr bajnokságból. 

A tornát szervező CONIFA (Független Futballszövetségek Konföderációja) közleményben kelt a magyar csapat védelmére. Leszögezik, hogy soha, semmilyen szeparatista kijelentést nem tettek. 

„A csapat zászlója és logója mindkét ország nemzeti színeit tartalmazza, a pályán ukrán és magyar színekben játszanak”

– mutatnak rá. 

Hozzáteszik: „A CONIFA a kárpátaljai játékosok mellett áll és szorosan követi a fejleményeket.”


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »