Összejött az egymillió aláírás az uniós kisebbségi jogvédelemre

A Minority SafePack kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezésnek sikerült összegyűjtenie egymillió aláírást, sőt ennél jóval több – eddig 736 ezer online, illetve 406 ezer kérdőíves szignót, azaz több mint 1,1 millió aláírást hirdet a kezdeményezés honlapja.

Az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) európai polgári kezdeményezésének célja egy európai szintű, az uniós tagállamokra nézve kötelező kisebbségvédelmi rendszer létrehozása. Az Európai Bizottságnak az egymillió hiteles aláírás összegyűlése után napirendre kell tűznie a kezdeményezés beterjesztői által javasolt jogalkotási aktusok megvitatását. Ez ugyan még nem garancia arra, hogy valóban uniós jogi szabályozást kap a kisebbségek védelme, ám egy sikeres európai polgári kezdeményezés a nyomásgyakorlás komoly eszköze. Az aláírásgyűjtés ma zárul le, az országkvótákat végül tíz országban sikerült teljesíteni: Bulgáriában, Dániában, Spanyolországban, Horvátországban, Magyarországon, Litvániában, Lettországban, Romániában, Szlovéniában és Szlovákiában. A legtöbb aláírás, több mint félmillió, Magyarországon gyűlt össze, Romániában 291 ezer, Szlovákiában 57 ezer aláírást sikerült összegyűjteni.
 

Vincze Loránt, a FUEN elnöke lapunknak azt mondta: a következő szakaszban az országok nemzeti hatóságai ellenőrzik az aláírások hitelességét és az online adatbázist is, a hitelesítésre három hónapjuk van. A FUEN az igazolások összesítését viszi az Európai Bizottsághoz. Az EB-nek ezután három hónapja van arra, hogy elemezze a kezdeményezők javaslatait, és párbeszédet folytasson velük. „Ennek határideje október 3-a. Ha elindul a jogalkotási folyamat, az legalább két évig fog tartani. Arra számítunk, hogy ezt már az új Európai Parlament és az új Európai Bizottság fogja érdemben tárgyalni“ – magyarázta Vincze Loránt.

Az EP-választásokra jövő májusban kerül sor.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »