Osztrák lap: Mérsékeltebb identitást keres a Jobbik

„A hibákból tanulni: A Jobbik mérsékeltebb identitást keres” címmel közölt interjút az osztrák Kurier Gyöngyösi Mártonnal, a Jobbik országgyűlési képviselőjével. A jobboldali-liberális lap szerint a Fidesz választási kampánya kizárólag a migránsok és a muszlimok ellen irányul, a Jobbik pedig igyekszik középre tolódni, ám ez nem megy könnyen.

Arra az újságírói felvetésre, hogy a magyar választási harcban a Fidesz csak a migráció és az iszlám kártyát használja, Gyöngyösi Márton közölte, hogy ez volt az elmúlt három év egyetlen témája. Hozzátette: a Jobbik már 2012-ben jelezte, hogy a migráció nagy kihívás Európa számára. Azt mondta, ők mindig a határkerítés mellett álltak, azt a kormányra kerülésük esetén is fenntartanák. A rendőrség és a katonaság helyett pedig határőröket küldenének és világosan különbséget tennének a menekültek és a migránsok között. Gyöngyösi hozzáfűzte: a Jobbik nem ért egyet azzal, hogy ezt a témát választási harccá tegyék és félelmet gerjesszenek, ugyanis ez egy világvallás elleni gyűlöletbe torkollik. Kitért arra is, hogy az iszlám-ellenesség elfogadhatatlan, a szélsőségek ellen kell fellépni.

Az interjúban Gyöngyösi arról is beszélt, hogy a Jobbik az elvándorlás megállítására fog összepontosítani, ami legalább olyan fontos kérdés, mint a migráció. Mint mondta, fiatalok ezrei hagyják el az országot, 600 ezren élnek külföldön, és körülbelül 370 ezren tervezik ugyanezt. 

Mindemellett közölte, hogy a Fidesz korrupt és felszámolja a demokráciát, így minden együttműködés kizárt. A párt korábbi kijelentéseit megismételve kijelentette: csak az LMP-vel és a Momentummal tudják elképzelni az együttműködést. A szocialistákban nem lehet megbízni – főleg a korrupciós ügyek miatt –, és azt gondolják, hogy az MSZP-ben a Fidesz ügynökei rejtőznek – tette hozzá.

A politikust a 2012-es parlamenti felszólalásával kapcsolatban is kérdezték, ami után antiszemitizmussal vádolták meg. Gyöngyösi közölte: az akkoriban egy kritika volt, nem anitiszemitizmus. Hozzátette, hogy Izrael akkoriban a Gáza-övezetet bombázta, 70 civil vesztette életét. „Az okot kerestem, hogy miért elfogult Magyarország Izraellel. A történelmünk nem nem tarthat vissza bennünket attól, hogy Izraelt figyelmeztessük, ha átlép egy határt” – jelentette ki.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »