Öt évre ítélték a Szegeden rendőrökre támadó afgán férfit

Öt évre ítélték a Szegeden rendőrökre támadó afgán férfit

Jogerősen öt év fegyházbüntetéssel sújtott kedden a Szegedi Törvényszék egy afgán férfit, aki 2016 nyarán rátámadt a vele szemben intézkedő rendőrökre. Az afgán férfinak személyazonosító okmányai nem voltak, sőt azt sem tudta megmondani, hány éves. A vádlottat fegyveresen elkövetett hivatalos személy elleni erőszak és lőfegyverrel visszaélés bűntettében mondta ki bűnösnek a bíróság.

Az afgán férfi négyéves ausztriai tartózkodás után 2016-ban úgy döntött, hazatér szülőföldjére, az ehhez szükséges hivatalos ügyintézést nem várta ki, illegálisan útnak indult, a magyar hatóságok pedig elfogták.

A rendőrök 2016. augusztus 26-án szállították át a vádlottat a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal szegedi épületébe. Az idegenrendészeti eljárással kapcsolatos ügyintézés elhúzódása miatt a férfi egyre agresszívabbá vált, majd megszerezte a vele szemben intézkedő rendőr fegyverét. A pisztolyt két kézzel fogva mellkasához húzta úgy, hogy annak csöve előre nézett. A rendőrök együttes erővel a földre vitték a vádlottat, a fegyver visszaszerzése érdekében dulakodni kezdtek a vádlottal, aki eközben megharapta az egyik rendőr ujját. Végül a rendőröknek sikerült lefogniuk a férfit.

A vádlott arra hivatkozott, öngyilkosságot akart elkövetni a pisztollyal, az őt megvizsgáló szakértők szerint azonban ezzel kapcsolatban ellentmondásokba keveredett. Megállapították, a férfi pszichiátriai problémákkal küzd, de ennek szintje nem éri el a beszámítást korlátozó szintet.

A törvényszék döntésével helybenhagyta az első fokon eljáró Szegedi Járásbíróság ítéletének a büntetési tételre vonatkozó részét.

Többször támadtak már rendőrökre migránsok

Az elmúlt években többször is előfordult, hogy migránsok rendőrökre támadtak. 2015 szeptember 16- án – egy nappal a szerb- magyar határ lezárása után – több százan feldühödött bevándorló követelte a határ megnyitását. Mindent dobáltak ami a kezük ügyébe került, több rendőr is megsérült, mert kövek találták el őket. Az egyik hangadót Ahmed H.- t  nemrég 7 év fegyházra ítélték emiatt.

Többször voltak kisebb nagyobb összetűzések a befogadóközpontokban is. 2016 januárjában Kiskunhalason verekedtek össze a migránsok a rendőrökkel, meg is dobálták őket. A 20-25 őrjöngő férfit 180 rendőr fékezte meg. De nem veszélytelen a határzár őrzése sem. 2016 októberében egy katonanőre kihegyezett karóval támadt egy migráns, le akarta ütni, de a többi járőrnek sikerült őt ártalmatlanítani.

MTI

The post Öt évre ítélték a Szegeden rendőrökre támadó afgán férfit appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »