Otthagyta megyéjét a fideszes nagyágyú 

Otthagyta megyéjét a fideszes nagyágyú 

Korábbi erősségének a visszaszerzésére készül a baloldal Jász-Nagykun-Szolnok megyében, de ehhez nagy szüksége lenne a 2010-es Jobbik-szavazókra is. Az ország ezen részén 1994 és 2006 között az MSZP dominanciája megkérdőjelezhetetlen volt, egyedül Karcag számított jobboldali fellegvárnak.

A 2014-es országgyűlési választást a korábbi hat voksolással szemben új választókerületi és jogszabályi környezetben tartják, amely alapvető hatással lesz a végeredményre is. Az MNO huszonkét részes sorozatban tekinti át a megyék és Budapest korábbi eredményeit, vázolja föl az érdekességeket és a választástörténeti tendenciákat, valamint az új választókerületi struktúra fényében a tippeléssel is megpróbálkozik. Sorozatunk tizedik részében Jász-Nagykun-Szolnok megyét vesszük górcső alá.

Hírdetés

Az ország középső részén elterülő megyében az 1989-es választási törvény nyolc egyéni választókerületet állított föl. Létrejött két szolnoki, egy jászberényi, jászapáti, mezőtúri, kunszentmártoni, kunhegyesi és egy karcagi választókerület. A 2011-es új választási törvény a korábbi nyolc helyett négy egyéni körzetet juttatott Jász-Nagykun-Szolnok megyének. Az új szisztéma szerint létrejött egy szolnoki, jászberényi, karcagi és törökszentmiklósi körzet. A legtöbb település (23 darab) a törökszentmiklósi körzethez tartozik.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »