Palóc húsvét Füleken

Palóc húsvét Füleken

FÜLEK. A Palóc húsvét nevű rendezvényre látogatók megtanulhatnak többféle módszerrel hímes tojást készíteni, díszíthetnek mézeskalácsokat, készíthetnek csuhébabákat és népi hangszereket is – számolt be Andrea Illés Kósik, a füleki Városi Kulturális Központ igazgatója. Az akciót április 2-án, húsvéthétfőn rendezik meg a füleki várban, délelőtt 10 órától.

Az idén tizenharmadik alkalommal megrendezésre kerülő Palóc húsvét programkínálatában ügyességi versenyek, arcfestés, lovaglás, íjászverseny és körhinta is szerepel, a legkisebbeket mesesarokkal várják. A kísérő rendezvények közül az igazgatónő az ételkóstolót és -szentelést, a húsvéti locsolkodást, a várudvarban és a Váralja utcában (Podhradská ulica) megrendezett vásárt, valamint a Magyar Közösségi Ház udvarán rendezett hagyományos disznóvágást emelte ki.

A rendezvény keretében fellép a gyetvai Ďatelinka népzenei együttes, a magyarországi Dunaújvárosról érkező Vasas táncegyüttes, a budapesti Csángálló zenekar, a Foncsik énekegyüttes, a Jánošík gyermek folklóregyüttes, valamint a helyi alapiskolák diákjai.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »