Pályáznia kell annak, aki atomerőművet építene a bolgároknak

Pályáznia kell annak, aki atomerőművet építene a bolgároknak

Bulgária az év végéig tendert írna ki a félbehagyott belenei atomerőmű-beruházás stratégiai befektetőjének kiválasztására – idézte Temenuzska Petkova bolgár energiaügyi minisztert a Reuters.

A bolgár kormány szerdán arról döntött, hogy javasolja a parlamentnek a belenei atomerőmű építésére korábban elrendelt moratórium feloldását. A bolgár energiaügyi miniszter azt mondta, ha a törvényhozás hozzájárul, tendert írnak ki az atomerőmű-beruházás stratégiai befektetőjének kiválasztására. Hangsúlyozta azonban, hogy a befektető semmiféle kormánygaranciára, vagy hosszú távú felvásárlási szerződésre nem számíthat.

Temenuzska Petkova 4-5 jelentkezőre számít.

A belenei atomerőmű építésére 2005-ben meghirdetett tendert egy évvel később a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszernhez tartozó társaság, az Atomsztrojekszport nyerte meg. A 2008 januárjában aláírt kivitelezési szerződés értelmében az orosz cégcsoport két, egyenként 1000 megawatt (MW) teljesítményű, az Európai Unió által is biztonságosnak minősített, korszerű, harmadik generációs blokkot épített volna.

A 2009-es parlamenti választások után Szófiában hatalomra került konzervatív kormány azonban befagyasztotta, 2012 márciusában pedig leállította a beruházást,

amiért a genfi Nemzetközi Kereskedelmi Kamara mellett működő döntőbíróság több mint 600 millió eurós kártérítésre kötelezte a bolgár nemzeti áramszolgáltatót, a NEK-et. A pénzt két éve decemberben Szófia kifizette, a Roszatom egyik szentpétervári vállalata, az Izsorszkije Zavodi pedig megkezdte a belenei létesítmény számára gyártott részelemek leszállítását.

Korábbi értesülések szerint a Kínai Ipari és Kereskedelmi Bank (ICBC) készségét jelezte a 10 milliárd eurós projekt finanszírozására, és érdeklődést mutatott a beruházás iránt a CNNC (Kínai Nemzeti Atomenergetikai Társaság) kínai állami nukleáris konszern is.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »