Párizsi merényletek: hiába jelzett a molenbeeki igazgató

Párizsi merényletek: hiába jelzett a molenbeeki igazgató

A Stade de France-nál robbantó Bilal Hadfi iskolája időben figyelmeztett, hogy készülhet valamire a fiatalember, mégsem történt semmi.

Újfent egy olyan szál került elő a párizsi merénylők kapcsán, melyet nehezen emészt meg az ember. A belga Le Soir című lap értesülései alapján szombaton több külföldi portál is arról cikkezett, hogy az egyik szélsőséges, Bilal Hadfi radikalizálódásáról iskolájából már érkezett figyelmeztetés, jóval a párizsi terror cselekmények előtt. A 20 éves Bilal Hadfi november 13-án a Stade de France-nál robbantotta fel magát. A stadionban eközben a Franciaország-Németország mérkőzést játszották. A robbanásokat követően Francois Hollande elnököt kimenekítették, de a meccset befejezték, a szurkolókat csak ezután engedték ki.

A Le Soir szerint a fiatalember örömmel fogadta a Charlie Hebdo szerkesztősége elleni merénylet hírét, ezt pedig nem rejtette véka alá. A flamand nyelvű honlappal rendelkező Annessens-Funck intézet igazgatója szólt is a hatóságoknak erről, és azt is jelezte, hogy Bilal Hadfi távozott Szíriába. A figyelmeztetés a lap értesülései szerint „fennakadt a bürokratikus hálón”, és nem jutott el a megfelelő hatósági személyekhez.

A belga rendőrség most azt vizsgálja, miért nem jutott el hozzájuk időben az iskola jelzése.

A belga hatóságok legutóbi fiaskójára Salah Abdeslam kapcsán derült fény. A szökésben lévő, a támadásokkal kapcsolatba hozott férfi lakhelyét ugyan felderítették, de a kommandósok a hírek szerint egy 1967-es törvény miatt nem tudtak lecsapni rá. A jogszabály este 11 óra és hajnali 5 óra között csak kivételes esetekben teszi lehetővé a rendőrségi rajtaütéseket.

Megint Molenbeek

Az Annessens-Funck, Bilal Hadfi korábbi iskolája egyébként Brüsszel Molenbeek kerületében található, ahová az iszlamista szálak összefutnak. Már korábban, a Charlie Hebdo elleni támadást követően is tartottak itt terrorellenes razziákat. Itt élt és szervezkedett a 27 éves, belga állampolgárságú Abdelhamid Abaaoud is, akit a párizsi merényletek agyának tartottak. Vele később Párizsban végeztek a kommandósok, a Stade de France-tól néhány utcányira, egy lakásban bújkált.

A párizsi támadások kapcsán immár 9 gyanúsítottat tartanak letartóztatásban, a szám valószínűleg nőni fog. A merényletsorozatban több mint 150 ember vesztette életét.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »