Példátlan lépés a kínai haditengerészettől a vitatott szigetcsoportnál

Példátlan lépés a kínai haditengerészettől a vitatott szigetcsoportnál

Lövegekkel felszerelt kínai járőrhajó közelített meg egy vitatott hovatartozású, Japán által magáénak tartott kelet-kínai-tengeri szigetcsoportot, amire még nem volt példa a sokéves területi viszályban – közölték szombaton a tokiói hatóságok.

A japán parti őrség tájékoztatása szerint három kínai hajó lépett be a nap folyamán a japánul Szenkaku-, kínaiul Tiaojü-szigeteknek nevezett földdarabok 12 tengeri mérföldes körzetébe, amelyet Tokió saját felségterületének tart.

A japán közlés szerint a járőrhajók egyike négy löveggel volt felszerelve, s ez volt az első alkalom, hogy felfegyverzett kínai hajót azonosítottak a szigetek közvetlen közelében. A három kínai őrhajó azóta elhagyta a szigetek környékét.

Az évtizedes kelet-kínai-tengeri területi vita 2012 őszén mérgesedett el, miután a japán állam megvette a szigetek egy részét azok tulajdonosától, egy japán magánszemélytől. Peking törvénytelennek tartja a lépést, a területre Kína részeként tekint, s ennek nyomatékosítása végett azóta gyakran küld járőrhajókat a szigetek közelébe, bár az utóbbi időben – a kínai-japán kapcsolatok viszonylagos rendezésével párhuzamosan – elcsendesedett a kelet-kínai-tengeri szembenállás.

MTI


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »