Pénteken felfüggeszthetik Schengent

Pénteken felfüggeszthetik Schengent

Akár azonnal le lehet majd zárni a schengeni zónán belüli határokat, ha a miniszterek rábólintanak egy luxemburgi javaslatra. Az egésszel Görögországot próbálják presszionálni.

Két évre felfüggeszthetik pénteken az Európai Unió miniszterei a schengeni útlevélmentes zónát, méghozzá a görög határon beömlő migránsáradat miatt – írja a Financial Times. Az indoklás szerint a görög határon tapasztalt hiányosságok veszélyeztetik Schengen biztonságát, miután 1,2 millió migráns érkezett a zónán belülre lényegében ellenőrizetlenül.

Hírdetés

A 26-os cikkely életbe léptetésének ötlete egy kiszivárogtatott vitairatban szerepelt, amelyet a soros elnök, Luxemburg belügyminisztere tárt az uniós bel- és igazságügyi miniszterek elé. Amennyiben a miniszterek támogatják az ötletet, az Európai Bizottság azonnal lezárhat egy vagy több belső határt akár két évre – írja a lap.

A lépés a Financial Timesnak nyilatkozó szakértő szerint egyben nyomásgyakorlás is Görögország felé, amely még mindig nem kérte a Frontex segítségét a határai védelméhez.

Schengen lényege a belső határőrizet megszüntetése és a külső határok közös védelme. Nem minden uniós ország tagja, viszont vannak nem uniós országok is a tagjai között.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »