Petárdázás helyett régi magyar szokásokat ajánlanak

Petárdázás helyett régi magyar szokásokat ajánlanak

Petárdadurrogtatás helyett ostorcsattogtatással búcsúztatták az óévet Csongrádon. A betyárság hagyományait őrző magánszemélyek és egyesületek a rendezvénnyel arra hívták fel a figyelmet, hogy a petárdázás helyett érdemesebb a régi magyar szokásokat újra divatba hozni.

Kürt szavára gyűltek össze az ostorosok, majd betyáros szokás szerint zsíros kenyeret ettek lila hagymával és forralt bort ittak, így készülve a bemutatóra. „Lovacskás faragott nyél, illetve karikás ostor, amely karikákból áll; lehetnek vendégnyakak, ami egy hosszú fonat, csapó és a végén a sudár, az adja a pattanó hangot” – magyarázta Bársony Anett hagyományőrző betyár.

Hírdetés

A betyárság hagyományait sokan őrzik, húszan kézzel készített ruhában jöttek az óévbúcsúztató ostordurrogtatásra. „A betyárok valamikor pásztoremberek voltak, de a társadalmi rendszer kitaszította őket. Az ostor az állat őrzésére szolgált, és munkaeszköz volt” – mondta Csányi András hagyományőrző betyár.

A cél az, hogy felélesszük a régi hagyományt. „Mi azt szeretnénk, hogyha ez a balkáni szokás, a petárdázás, ami egyébként szerintem a magyar néplélekhez nem is való, elmúlóban lenne, és a történelem szemétdombjára kerülne. Ezért ostorozunk inkább, ostorral pattogtatunk. Vannak kutyák itt, de valamiért nem kelt félelmet bennük, és remélem, hogy el fog terjedni az egész országban” – mondta Dudás Zoltán szervező.

A bemutató után az érdeklődők is kezükbe vehették az ostorokat, a kisgyerekek voltak a legbátrabbak.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »