Peter Tkačenko: Zeman vagy beleáll, vagy veszít

A politikai stratégia területén kétségbe vonni Miloš Zeman képességeit vakmerő húzás, de valakinek ezt is el kell kezdenie. Bárhogy is nézzük a cseh államfőválasztás első fordulóját, és bárhogy is tekintünk a második forduló kilátásaira, úgy tűnik, hogy Zeman durva hibákkal torlaszolta el útját az államfői székig.

Trollkodással, a Babiššal kötött szövetséggel, az ösztönökre játszással, a szuverenitás színlelésével és polarizációjával megszerezte a szavazatok mintegy 40 százalékát, mindemellett azonban nagy barázdát hagyott maga után.

És éppen a konfrontációs politikája – nem is kampánya – lesz az akadálya abban, hogy ezt a barázdát beforrassza, és a második fordulóban jelentős eredményt érjen el. Elég megnézni, hogy milyen eredménnyel járt mindez Szlovákiában a látszólag legyőzhetetlen Robert Fico számára az államfőválasztás során.

(…)

Zeman védelmére legyen mondva, hogy valóban jobb számokkal indul, mint Fico, és sok pártfogójának nem volt oka arra, hogy az első fordulóban elmenjen szavazni. A legyőzött jelöltek között azonban egyetlen releváns szövetségese sincs, ezért ha Drahoš semmit sem ront el, akkor a karizmája elég lesz a győzelemre. Ezt nemcsak Zeman, de minden bizonnyal a csapata is tudatosítja, ezért megpróbálnak „valamit“ csinálni. A kérdés az, hogy mit választanak, a változást vagy a megszokást?

Az első kör magas részvételi aránya arról tanúskodik, hogy ha Zeman győzni akar, akkor nem támaszkodhat az új választókra, hanem a Zeman-ellenes jelöltek választóit kell meggyőznie. Mindez viszont a Drahoš démonizálásán és a fiktív menekültekkel történő ijesztgetésen alapuló kampányával nem fog menni. (…)

Most úgy tűnik, hogy Zemannál marad a konfliktusos jellem és az erkölcsi integritás, így a csehek ismét egy kultivált, kellően unalmas államfőt kapnak.

Sme.sk, Komentár Petra Tkačenka: Zeman sa buď zaprie, alebo prehrá

Nyitókép: Ivan Majerský/Pravda


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »