Peter Tkačenko: Zeman vagy nekifeszül a választásoknak, vagy elveszíti

Peter Tkačenko: Zeman vagy nekifeszül a választásoknak, vagy elveszíti

A politikai stratégia területén kétségbe vonni Miloš Zeman munkásságát rendkívül vakmerő húzás, de valakinek ezt is el kell kezdenie. Bárhogy is nézzük a cseh államfőválasztás első fordulóját, és bárhogy is tekintünk a második forduló kilátásaira, úgy tűnik, hogy Zeman durva hibákkal torlaszolta el az útját az államfői székig.

Trollkodással, a Babiššal kötött szövetséggel, az ösztönökre játszással, a szuverenitás színlelésével és polarizációjával megszerezte a szavazatok mintegy 40 százalékát, mindemellett nagy barázdát hagyott maga után.

És éppen a konfrontációs politikája – nem is kampánya – lesz akadályára abban, hogy ezt a barázdát beforrassza, és a második fordulóban jelentős eredményt érjen el. Elég megnézni, hogy milyen eredmény hozott mindez Szlovákiában a látszatra legyőzhetetlen Robert Fico számára az államfőválasztások során.

(…)

Zeman védelmére legyen mondva, hogy valóban jobb számokkal indul, mint Fico, és sok pártfogójának nem volt oka arra, hogy az első fordulóban elmenjen szavazni. A legyőzött jelöltek között azonban egyetlen releváns szövetségese sincs, ezért ha Drahoš semmit sem ront el, akkor a karizmája elég lesz a győzelemre. Ezt nemcsak Zeman, de minden bizonnyal a csapata is tudatosította, ezért megpróbálnak „valamit“ csinálni. A kérdés azonban így hangzik: mit választanak, a változást vagy a megszokást?

Csakhogy az első kör magas részvételi aránya arról tanúskodik, hogyha Zeman győzni akar, akkor nem támaszkodhat az új választókra, hanem a Zeman-ellenes jelöltek választóit kellene meggyőznie. Mindez viszont a Drahoš démonizálásán és a fiktív menekültekkel történő ijesztgetésen alapuló kampányával nem fog menni. (…)

Most úgy tűnik, hogy Zeman meghagyja a konfliktusos jellemét és az erkölcsi integritását, így a csehek ismét egy kultivált, kellően unalmas államfőt kapnak.

Sme.sk, Komentár Petra Tkačenka: Zeman sa buď zaprie, alebo prehrá

Nyitókép: Ivan Majerský/Pravda


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »