Phenjan: a hadgyakorlat elleni tiltakozásul indították a rakétát

A dél-koreai-amerikai hadgyakorlat elleni tiltakozásul bocsátott fel Hvaszong-12-es típusú közepes hatótávolságú rakétát Észak-Korea – közölte szerdán a KCNA phenjani állami hírügynökség, utalva az előző napi rakétaindításra.

A beszámoló szerint: a legutóbbi gyakorlat olyan volt, mint a valódi háború, amely a koreai néphadsereg műveleteinek első lépése a csendes-óceáni térségben, előjátéka annak, hogy elérjék az Egyesült Államok külbirtokát, Guamot.

A gyakorlatot Kim Dzsong Un felügyelte. Az észak-koreai vezető nagyon elégedett volt a sikeres rakétateszttel. A cikk szerint Phenjan folyamatosan figyeli majd, miképpen cselekszik az Egyesült Államok, és annak fényében határoz jövőbeni lépéseiről.

A jelentésben azt írták, hogy a rakéta „pontosan eltalálta célpontját” a Csendes-óceánon.

Észak-Korea augusztus elején kilátásba helyezte, hogy négy Hvaszong-12-es rakétát indít a Guam körüli vizekre, miután Donald Trump amerikai elnök „tűzzel és haraggal” fenyegette meg Phenjant, ha Észak-Korea tovább fenyegetné az Egyesült Államokat.

ENSZ: elítélve

New Yorkban ugyanezekben az órákban ülésezett az ENSZ Biztonsági Tanácsa, amely egyhangúlag és „határozottan” elítélte kedden Észak-Koreát az újabb rakétakísérlet miatt. Felszólították a phenjani rezsimet arra, hogy hagyjon fel rakétakísérleteivel és egész fegyverkezési programjával.

A határozat nem tesz említést új büntetőintézkedésekről, hanem csupán a régebbi szankciók szigorú betartását sürgeti az ENSZ valamennyi tagállamától. A BT – amely a világszervezet legerőteljesebb testülete – egyúttal leszögezte azt is, hogy a helyzet diplomáciai és politikai eszközökkel történő békés megoldásának a híve.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »