Phenjan sportolókat és szurkolókat is küldhet a téli olimpiára

Phenjan sportolókat és szurkolókat is küldhet a téli olimpiára

PHENJAN. Észak-Korea sportolókat, magas rangú tisztviselőket és szurkolókat küld a jövő hónapban a dél-koreai Phjongcshangban rendezendő téli olimpiára – közölte kedden egy magas rangú dél-koreai tisztviselő.

Csun He Szung, a dél-koreai országegyesítési miniszter helyettese arról a tárgyalásról nyilatkozott, amelyet a két Korea küldöttségei kedden folytattak a téli olimpián való észak-koreai részvételről és a két ország közötti óriási feszültség csökkentéséről.   

A megbeszéléseken Szöul kezdeményezte, hogy a téli olimpián a két ország versenyzői a megnyitón együtt haladjanak és tevékenységük legyen közös a játékok alatt.   

A keddi megbeszélés több mint két éve az első hivatalos találkozó a két ország között.

Phenjan újraéleszti a katonai forró drótot is Szöullal

Észak- és Dél-Korea megállapodott kedden a két fél közötti katonai "forródrót" helyreállításáról – jelentette kedden a dél-koreai Yonhap hírügynökség a szöuli kormányt idézve.

Phenjani közlések szerint az északi fél elvégezte a két hadsereg közötti közvetlen kommunikációs kapcsolat helyreállításához szükséges műszaki munkákat, s a kapcsolat szerdától üzemel majd teljes mértékben.   

A két Korea képviselői kedden kezdték el hivatalos tárgyalásaikat Észak-Korea részvételéről a phjongcshangi téli olimpián, valamint a két ország közötti óriási feszültség csökkentéséről. A megbeszélés jelenleg is tart.   

A kapcsolatok Észak- és Dél-Korea között tavaly romlottak meg jelentősen Phenjan erőltetett ütemű nukleáris és rakétakísérleti programja miatt.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »