Pjongcsangi napló: Műsorújság

Pjongcsangi napló: Műsorújság

Az ötletet, hogy legyen az olimpiai buszokban tévé, csak díjazni lehet. Az olimpiák szükséges velejárója a sok és hosszadalmas utazás a helyszínek között, de az élet azalatt sem áll meg a pályákon.

Londonban például Risztov Éva olimpiai bajnoki címét egy dugóban állva ünnepeltük a kollégákkal, akikkel éppen a kajak-kenu helyszínéről próbáltunk visszakeveredni a városba. Milyen jól jött volna akkor egy 5G-s tévé a buszon!

Persze akkor még 5G sem volt. Dél-Koreában viszont van, működik, és minden előnyét élvezhetjük.

Igaz, olimpiai közvetítést még egyet sem láttam a buszban. Eddig a következő típusú műsorokat volt szerencsém megtekinteni:

1.) Egy extravagánsan öltözött nő és extravagánsan felöltöztetett neveletlen ölebe különféle helyzetekbe kerül otthon és a nyílt utcán. A sajnálnivalóan idegbajos kutya mindenkit meg akar harapni, miközben egy komoly arcú férfi sokatmondóan hümmög. A műsor különféle grafikai elemekkel, képregény-buborékokkal és a képre “rajzolt” tárgyakkal is fel van turbózva.

2.) Survivor-szerű vetélkedő (?) egy télies dzsungelben, ahol négy-öt fiatal csak egy fürdőlepdőnyi izoláló fóliával felszerelkezve próbálja túlélni az éjszakát. Néha bevágnak képeket ugyanarról a helyszínről nyáron, amikor a három szem áfonya helyett sokkal több ehető dolgot (gyümölcsöket, növényeket) találtak a játékosok. Most jóval szerényebb a táplálékuk, de a zord körülmények és a nem túl laktató bogyóvacsora ellenére sem kényeskedik egyikük sem.

3.) Brutális karambolok premier plánban az autókba szerelt kamerák felvételein. A baleset többszöri visszajátszása és a fontos részletek kinagyítása vagy bekarikázása (pl. pirosra váltó lámpa, előnyt nem adó másik autós) után egy gyerekes mintájú pizsamában kórházi ágyon ülő, sebekkel borított koreai férfi vagy nő sajnálkozva elmondja, hogy milyen rossz most neki, és/vagy hogy legközelebb óvatosan fog vezetni.

Persze nincs mindennap ilyen szerencsénk, néha hírek (Kim Dzsongun testvére minden mennyiségben) vagy időjárás-jelentés (viharos szél minden mennyiségben) megy épp az utazás alatt. Vagy be sincs kapcsolva a tévé. Vagy ha be lenne, se sokra mennénk vele, mert a képernyőre egy óriási papírlap van ragasztva: “Kérjük kedves utasainkat, figyeljenek oda, és ne hagyják a buszban a személyes holmijukat!” Elvégre 5G ide vagy oda, minden, ami nagy és lapos, az hirdetőtábla.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »