Platformba bújt napilap

Az ukrán-orosz konfliktusból, amely egyre inkább háborúvá növi ki magát, nem csak a szlovák média és a szlovák politika egy része kíván szlovák-magyar konfliktust generálni, hanem egyetlen magyar nyelvű napilapunktól sem áll messze ez a szándék.

Ezt kívánja az olvasóknak sugallani az „Ukrajna kérdésében is megosztott a Szövetség” címmel megjelent cikke.

Hiába született meg nagyon gyorsan a Szövetség állásfoglalása Ukrajna szuverenitását és az orosz agresszió elítélését illetően, az említett cikk ennek ellenére azt hiányolja, hogy a Szövetség politikusai közül nem mindenki állt ki Kijev mellett, sőt, szerintük akad a párthoz közel álló olyan közszereplő is, aki Kárpátalja területi rendezését szeretné. 

Hírdetés

Először is teljesen kifordított, rosszindulatú gondolkodásra vall, amikor egy pártnak az egységes állásfoglalása mögött valaki azt keresi szintén lázas gyorsasággal, a kákán is csomót keresve, hogy esetleg kinek van ettől eltérő véleménye. Előbb azokat a politikusokat emeli ki a lap, akiknek a Szövetségben nagyon is olyan véleménye, amit az állásfoglalás tükröz. Meg is találta őket, mindketten a Szövetség Híd-platformjának képviselői: „Sólymos László, a Szövetség Országos Tanácsának elnöke az orosz agresszióval szembeni egységes kiállás fontosságát hangsúlyozza, Rigó Konrád, a Szövetség Híd-platformjának elnöke pedig többek között arra hívta fel a figyelmet, hogy most azoknak érdemes elgondolkodni a történteken, akik „tapsolnak Putyinnak”. Andrej Stančík OĹaNO-s parlamenti képviselő is óva intett Putyin megtapsolásának következményeitől. 

Aztán a tollforgató felsorolja azok a politikusok, akik szerinte nem annyira tudnak azonosulni a Szövetség állásfoglalásával: Berényi Józsefnek, az MKP-platform elnökének nyilatkozatából azt emeli ki a cikkíró, hogy nem Ukrajna, hanem a területi integritás elve mellett áll ki. A platform másik tagjától Cziprusz Zoltántól ugyancsak azt emeli ki, hogy a konfliktus békés megoldását ugyan támogatja, de szintén nem áll ki Ukrajna mellett. Két hidas vélemény tehát kiemelve, két MKP-s pedig zárójelezve némi fennhanggal. Mindenből az újszós cikkíró azt a következtetést vonja le, hogy „Ukrajna kérdésében is megosztott a Szövetség” (sic!). A hangsúly ebben a kontextusban az egységes gondolkodás hiányán és az „is” kötőszón van, ami egyrészt összeugrasztási szándékra, másrészt a laptól megszokott liberális értékrend szerinti minősítésre utal.  

Bár a lapíró elismeri, hogy Gubík nem tagja a Szövetségnek, de akkor joggal merül fel az olvasóban a kérdés, hogy milyen alapon szólaltatja meg a cikkíró a Szövetség állásfoglalásával kapcsolatban. Valószínűleg azért, hogy erősítse a cikk címében megbújó „is” kötőszócska mondanivalóját a platformok összeférhetetlenségéről és a fellegekben leledző egységről. Mindez egy olyan állásfoglalás alapján, amelyet többen feleslegesnek, mások viszont a jelek szerint nem tartanak igazán egyértelműnek, őszintének…. Az Új Szó félévi bizonyítványa: ékverésből jeles, liberalizmusból jeles, nemzettudatból és tárgyilagosságból elégtelen. Jó lenne a tanév végéig javítani az osztályzatokon, nehogy évismétlésre szoruljon, és még tovább boldogítson minket a Felvidéken.     


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »