Pofonegyszerű módon lehet javítani a levegő minőségén

Pofonegyszerű módon lehet javítani a levegő minőségén

A Cseh Köztársaság Legfelsőbb Közigazgatási Bírósága megsemmisítette Brno (Brünn) város levegőminőségi tervét, és úgy határozott, hogy azt újra el kell készíteni. A döntés szerint a tervben meghatározott intézkedések nem elégségesek a légszennyezés csökkentésére. Ez a Levegő Munkacsoport szerint bíztató üzenet a közép- és kelet-európai országok számára, ahol jogi úton igyekeznek elérni a levegőszennyezés csökkentését.

Emlékeztetnek: a cseh kormány már a negyedik levegőminőségi pert vesztette el az elmúlt hónapokban. Döntés született korábban Ostravában, Ústi nad Labemban és Prágában is. Idén áprilisban Magyarországon indult hasonló ügy. A Levegő Munkacsoport a Környezeti Management és Jog Egyesülettel (EMLA) közösen – a ClientEarth nemzetközi környezetjogi szervezet támogatásával – kérelmet nyújtott be az illetékes hatósághoz a Budapestre és környékére vonatkozó levegőminőségi terv felülvizsgálata érdekében.

Mint írják: a közép- és kelet- európai országok már hosszú évek óta komoly levegőminőségi válságot élnek át. Az uniós és nemzeti szabályozásukban előírt határértékeket több helyen messze túllépik, elsősorban a részecskeszennyezéssel (PM10) és a magas nitrogén-dioxid-koncentrációval vannak gondok. Az ilyen területeken kötelező levegőminőségi tervet készíteni, levegőminőség-javító intézkedéseket megfogalmazni és azokat rövid időn belül végrehajtani.

Jogunk van a levegőhöz

Hírdetés

Sajnos az eddigi intézkedések területi és országos szinten is túl lassúaknak bizonyultak. Emiatt mind a négy visegrádi ország ellen kötelezettségszegési eljárás folyik, amely nemrégiben már az Európai Bíróság előtti szakaszba ért Magyarország esetében is.

A Levegő Munkacsoport szerint a levegőminőségi szabályokat az eddigieknél komolyabban kell venni. Nem lehet a nagyobb jelentőségű és hatékonyabb intézkedéseket tovább halogatni. 

Szerintük többek között rövid időn belül be kell tiltani a lignit háztartási tüzelésre való értékesítését, országosan be kell tiltani az avarégetést, fokozni kell az illegális égetések elleni hatósági fellépés hatékonyságát, a nagyvárosokban városi útdíjat, illetve alacsony kibocsátású övezeteket kell bevezetni, fejleszteni kell a közösségi közlekedést, javítani kell a gyalogos és kerékpáros közlekedés feltételeit, bővíteni kell a zöldfelületeket, és tartózkodni kell a nagy forgalmat vonzó beruházásoktól.

A cseh bírósági ítélet a magyar környezetvédelmi hatóság számára is tanulságos lehet, ők felelnek ugyanis a levegőminőségi tervek elkészítéséért és végrehajtásáért. A jelenlegi terveket hazánkban is azonnal felül kell vizsgálni és az uniós követelményekkel összhangba kell hozni – mindannyiunk egészsége érdekében.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »