Pók Katalin: Veszélyben a Fehér identitás

Pók Katalin: Veszélyben a Fehér identitás

Eljött a felemelkedés ideje a nők, a feketék, a fogyatékosok, a leszbikusok, homoszexuálisok és más eddig elnyomottnak gondolt kisebbségek számára Amerikában, de ezt érezzük az egész Földön. Már 20 évvel ezelőtt szárnyra kapott Amerikában egy vicc, hogy ha nem vagy nő, fekete, fogyatékos, vagy homoszexuális, akkor eláshatod magad. Ez ma már nem vicc, ezt mutatja egy amerikai tanulmány, aminek összefoglalóját itt közöljük.

Mára a férfiak, fehérek, biszexuálisok, egészségesek, hova tovább elnyomásáról, de minden esetre másodsorba sorolásáról szól a történet. Minden normalitás lassan üldözendővé válik. Éles vita zajlik az identitás-politikáról és a Fehér fajról a jobboldaliak (far right) és a baloldali posztmodernisták között napjainkban, Amerikában. A Council of European Canadians weboldalán találunk egy tanulmányt erről, melyben a cikk szerzője Jordan Peterson pszichológus elméletét és a vele készült videóját elemzi. Ezt az írást, korábbi két részes cikkünk folytatásának szánjuk. Eddig a férfiak veszélyeztetettségéről és az erről folyó amerikai vitáról adtunk hírt. (Valami baljóslatú dolgot tesznek a férfiakkal 1. és a Valami baljóslatú dolog történik a férfiakkal 2. )

Ebben az interjúban Jordan Peterson ismert kanadai pszichológus, azt kérdezi: „ki a Fehér pontosan…  India Fehérei az északi lakosok?”Azt mondja a Fehér identitás nemcsak kifogásolható és utálatos, de a jobboldaliak ugyanazt a hibát követik el meghatározásában, mint a posztmodern baloldaliak, mert hisznek abban, hogy a faji csoportokat teljes bizonyossággal lehet azonosítani.

Ugyanez a Peterson aki azt mondja, hogy lehetetlen azonosítani a Fehér fajt, mint egy megkülönböztethető csoportot, azt is ezerszer elismételte már, hogy a posztmodernisták tévednek a „férfi” és „nő” csoportkarakterek megkülönböztetésében is. A posztmodernisták hibája – mondja Peterson – hogy nem tudják, hogyan különböztessék meg a meghatározó biológiai különbségeket, a kevésbé jelentős, konstruált társadalmi különbségektől.

A posztmodernisták hisznek abban, hogy eltüntethetik a különbségeket a fiúk és a lányok között, éppen úgy, mint a „gender-szakértők”, akik a szocializációt teszik felelőssé a nemi sajátosságok kialakulásáért. Peterson szerint a posztmodernisták töredezetté teszik, több darabra törik a koncepciókat, a korábban stabil és jelentőségteljes kategóriákat.

Peterson visszatérően ragaszkodik ahhoz, hogy a jobboldaliak ugyanahhoz az identitáspolitikához vonzódnak, mint a baloldaliak és feltételezhetően a Fehér identitás politika meghatározásában ugyanazt a töredezettséget érik el, ugyanazt az önkényt használják a társadalmi csoportok identitás-politikai alapú meghatározásában. De valójában Peterson sohasem dolgozta ki, nem részletezte, hogyan lehetséges a Fehér identitást azonosítani, illetve miért lehetetlen a Fehéreket, mint faji csoportot azonosítani.

Mit csinálnak pontosan a jobboldaliak az identitás-politikájukban, ami hasonlít a baloldaliak posztmodern logikájához? – kérdezi a Kanadai Európaiak weboldalának szerzője.

Az igazság az, hogy a Fehér identitás meghatározásában ugyanazt a biológiai logikát követi Peterson, mint a „férfi” és „nő” identifikációja esetében. Peterson az, aki ugyanazt a posztmodern logikát használja, amit a baloldaliak az identitások meghatározásában. Ő azt kérdezi, ki a Fehér pontosan? – ahogy a posztmodernisták kérdezik, mi pontosan a férfi? A posztmodernisták azt mondják, hogy nincs olyan, hogy Fehér faj. A Fehér faj egy társadalmi konstrukció, amelyért kizárólag a kulturális normák és a tudományos elit a felelős. Ragaszkodnak ahhoz, hogy vannak jelentősebb kulturális és társadalmi különbségek az individuumok között a faji vonalon keresztül.

Azt lehet mondani, Peterson valójában nem vezeti le a megkülönböztetésekből az identitás-politikát, csak jelzi a különbséget a férfiak és nők között. Azt akarja, hogy a férfiak és a nők, mint individuumok legyenek megítélve. Ő egy olyan politikát akar, amelyben az emberek jellegzetességei nem determináltak azáltal, hogy valamely szexuális vagy faji csoport tagjai.  De a politikai javaslatokat el lehetne kerülni, ha megegyezés születne abban, hogy vannak alapvető biológiai különbségek a férfiak és a nők között, mint két nem között. Nem lenne ésszerű elmondani a tradicionális nemi szerepekről az igazságot? Ez egy szabad és demokratikus mód lenne az állam által kivetett szankciók és negatívumok nélkül, valakinek az individualitásáról.

Hírdetés

Ugyanezt lehet elmondani a fajok között észlelhető különbségekről. A Fehér identitások nem támogatottak a liberális szabadsággal szemben, de az illiberális nézőpont Fehér identitás politikájától is tartózkodik a posztmodern nézőpont. Peterson figyelmen kívül hagyja az identitás-nézőpontot támogató növekvő tudományos irodalmat, melyben az emberiség a saját etnikai csoportjában általánosan bír egy preferenciával.

Erős okkal feltételezhetjük – írja az újságcikk szerzője – hogy Peterson pusztán a politikailag korrekt vonalat képviseli a túl rizikósnak látszó Fehér identitás ellenében. De miért támadja a Fehér identitás politikát, mint valami gyűlöletes és utálatos dolgot? Nyilvánvalóan Peterson soha nem mondaná, hogy mivel a Fehérek intelligensebbek az átlagosnál, így szerencsésebbek, mint a Feketék.

Peterson elmélete szinkronban van a nyugati civilizáció jelenlegi posztmodern liberális értelmezésével. A nyugati civilizációt megrendítették az ideáikat könyörtelenül elterjesztő posztmodern politikusok. Ez nem jelenti azt, hogy a közösségi normákat, a történelmi emlékeket és etnikai identitásokat is elterjesztették volna. A szélesen elfogadott liberális kommunitarizmus érvelése ez, a Peterson által támogatott klasszikus liberalizmussal szemben. (A kommunitarizmus amerikai, angolszász filozófiai diskurzusokban fordul elő, leegyszerűsítve megújított liberalizmust jelent. Talán hasonló ahhoz, amit mi neoliberalizmusnak hívunk, és ami a klasszikus liberalizmussal élesen szemben áll. http://epa.oszk.hu/02100/02121/00017/pdf/EPA02121_fordulat_19_152-170.pdf

A Nyugat radikális változtatásokon megy keresztül a történelemben, törekedve a tömeges migráció által a diverzifikációra, ami lerombolja a „xenofóbiát”, a csoport-lojalitást, a Fehér identitást.  Az a probléma a Nyugattal, hogy nem zárta ki az akadémikus posztmodern ideákat. Középpontban van a baloldali akadémikusok globalista koalíciója és egy hamis irányzat, a diverzifikáció a többféleség támogatására. Támadás alatt áll a Fehér faj, cél a bennszülött európaiak számának a lecsökkentése, hogy kisebbségben legyenek a saját otthonukban.

Hozzátehetjük, nem amerikai probléma ez, hanem világjelenség. Olvassuk csak el saját wikipédia oldalainkat. Láthatjuk, hogy a posztmodernista és neoliberális nézőpont uralja. E szerint már nincsenek fajok, csupán az állatfajon kívül az emberi faj, mint egységes egész létezik. Legfeljebb alfajokat különböztet meg, ill. rasszokat. Fehér fajról beszélni, pláne annak kihalási veszélyéről, az valami szélsőséges jobboldali dolog, maga a fasizmus. Holott mindez csupán Politikailag Korrekt vélekedés, ami nem nevezi nevén a dolgokat.

Ne hagyjuk, hogy a posztmodernista, neoliberális PC beszéd uralja a valóságot!

Forrás: http://www.eurocanadian.ca/2018/03/jordan-peterson-postmodernist-critic-white-ide

Szerző:

Pók Katalin

 

The post Pók Katalin: Veszélyben a Fehér identitás appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »