Polipözön a komáromi kórház újszülött-osztályán

Polipözön a komáromi kórház újszülött-osztályán

Egészségóvó játszótársak szépítik meg a babák mindennapjait az AGEL SK Rt-hálózathoz tartozó komáromi kórház újszülött-osztályán.

Az anyukák is dícsérik a két komáromi ötletgazda, „Horgolzsó“ Kovács Zsófia Anna és “NoMini” Vajlik Noémi nagyszerű kezdeményezését, aminek köszönhetően egyre többen ajándékoznak horgolt kis polipokat az apróságoknak.

Az elsőként Dániában kiválóan bevált módszer segíti az újszülöttek rendszeres szívműködését és jobb légzését, illetve vérük magasabb oxigénszintjének biztosítását, miközben a biztonságérzetüket is fokozza.

Az inkubátorokban, kiságyakban elhelyezett színes, horgolt polipok ugyanis a köldökzsinóron keresztüli anyai kötődésre, illetve a puha anyaméhre emlékeztetik a babákat. Miközben az újszülöttek a horgolt polipkarokba kapaszkodnak, annak ellenére biztonságban érzik magukat, hogy az édesanyjuk nincs a közvetlen közelükben. Ezért e pozitív, nyugtató hatást is kifejtő módszert már több szlovákiai szülészeten alkalmazzák.

Miután a két komáromi hölgy elkészítette az első 20 horgolt polipot, a további kézimunkázó hölgyek bevonása céljából meghirdette az Octoper elnevezésű kampányt.

Hírdetés

“ Az Octoper elnevezés az október és a polip latin nevének (Octopus) összevonásából keletkezett. Az előző két év októberében önkéntesek sokasága csatlakozott a polipkészítőkhöz, és a kampányunk eddigi sikerén felbuzdulva, azt idén folytatjuk”- tudatta Kovács Zsófia Anna. Hozzátette: nem csak horgolással, hanem más módon, például horgolófonalak adományozásával és témába vágó wokshopok megrendezésével is támogathatják kezdeményezésüket”- fűzte hozzá Vajlik Noémi.

“ Eddig hozzávetőleg 500 kis polipot kaptunk, amelyek közül 136 idén januárban érkezett hozzánk, és szerzett nagy örömet a kicsiken kívül az anyukáknak is” – nyilatkozta Bak Elvíra, az újszülött-osztály főnővére. Korábban szinte számukra is hihetetlennek tűnt, hogy milyen különbségek vannak azon újszülöttek között, akik rendelkeznek ilyen polipkákkal, illetve azok között, akiknek nincs ilyen kis játékuk. Egy ilyen egyszerű dolog is sokat segíthet a baba életének első napjaiban.

A kis polipoknak a babák egészsége és biztonsága érdekében nagyon szigorú kritériumoknak kell megfelelniük.

Azok csak 100 százalékos pamutból készülhetnek, amit kiválóan lehet fertőtleníteni. A horgolt csápok pedig nem lehetnek hosszabbak 22 centiméternél. Töltőanyagként csupán üreges rostot lehet felhasználni, s a polipka a pamuton kívül semmiféle más anyagot, illetve műanyag récsecskéket sem tartalmazhat.

A sajtóhírből az is kiderül, hogy a komáromi kórház ezen osztályát egyre több jövendő anyuka keresi fel. „Ők elsősorban az orvosok és egészségügyi nővérek bánásmódját, segítőkészségét, valamint professzionalizmusát, illetve a szolgáltatásainkat dícsérik. Az a tény, hogy szívesen térnek vissza hozzánk, az általunk nyújtandó egészségügyi ellátás nívójának emelésére sarkall minket“ – szögezte le Miroslav Jaška kórházigazgató.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »