Politico: Éket akar verni a V4-ek közé Brüss

Politico: Éket akar verni a V4-ek közé Brüss

Az Európai Bizottság és a visegrádi csoport tagjainak viszonyáról közölt írást pénteken a Politico brüsszeli hírportál.

A kommentár szerint az Európai Bizottság az “oszd meg és uralkodj” taktikáját próbálja alkalmazni a “lázadó” visegrádi államok, Lengyelország és Magyarország megzabolázására, ez azonban adott esetben akár fordítva is elsülhet.

A Politico szerint a bizottság Csehországnak és Szlovákiának “udvarol”, míg a két “önfejű” közép-európai országgal, Lengyelországgal és Magyarországgal szemben keményebben lép fel, mert ott sokak szerint egyre intenzívebben folyik a demokratikus normák lebontása.

Mint írták, a brüsszeli testület a színfalak mögött éket próbál verni Magyarország és Lengyelország, illetve Csehország és Szlovákia közé, szakemberek szerint egyértelművé kívánják tenni a következő uniós költségvetési ciklusról szóló tárgyalásokon, hogy az utóbbiaknak nem áll érdekükben összezárni az előbbiekkel.

Ha beválik a taktika, akkor a nyugat-európai politikai vezetés által már most is páriának tekintett Budapest és Varsó elszigeteltsége tovább fokozódhat – közölte a Politico névtelenséget kérő uniós tisztségviselőkre hivatkozva.

Hírdetés

A híroldal szerint a visegrádi országok érdekei meglehetősen eltérőek, különösen a blokk EU-csatlakozása óta, Brüsszelnek így könnyebb kijátszania egymás ellen a csoport tagjait. Cseh és szlovák tisztségviselők például már világossá tették, hogy nem fogják feláldozni saját érdekeiket azért, hogy a jogállamiság ügyében megvédjék Lengyelországot és Magyarországot.

Az uniós alapszerződés hetes cikke szerinti, Lengyelországgal szemben megindított eljárás kapcsán egyesek úgy gondolják, hogy Orbán Viktor miniszterelnök kedvező költségvetési feltételekért cserébe hajlandó lenne feladni azon álláspontját, hogy szükség esetén megvétózza a Varsó elleni esetleges szankciókat – olvasható a cikkben.

Az Európai Bizottság terve ugyanakkor még fordítva is elsülhet, különösképpen ha a populista erőknek sikerül úgy beállítaniuk a brüsszeli lépéseket, mint ha azok egy szélesebb stratégia részét képeznék, hogy a testület rákényszerítse az akaratát a térségre. A migráció kérdésében például ez történt, ami szinte lehetetlenné tette a kompromisszumot a tagállamok között – írta a Politico.

MTI

The post Politico: Éket akar verni a V4-ek közé Brüss appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »