PS: Simicska trükkös csalással több száz millió forinttal támogatta a Jobbikot

PS: Simicska trükkös csalással több száz millió forinttal támogatta a Jobbikot

A Jobbiknak 27,5 millió forintot kell fizetnie a választásokig több mint ezer plakáthely tulajdonjogáért Simicska Lajos üzletember cégeinek – írta a Pesti Srácok a birtokába került szerződésekre hivatkozva pénteken.

A lap szerint ez egyfajta „trükkös csalás”, mivel a szerződésben rögzítették: amennyiben a vevő nyolc napon túli fizetési késedelembe esne, a reklámfelületek visszakerülnek Simicska Lajos cégeihez. Ez esetben a Jobbik 27,5 millió forintért több mint fél éven keresztül hirdethet több mint ezer plakáthelyen. Ez éves bérleti díjként is csekély összeg lenne, nemhogy vételárként – írták.

A Jobbik „nyolc hónapig hirdethet több mint ezer plakáthelyen. Vagyis plakátonként összesen 27 ezer forintot fizet erre az időszakra, ami egy hónapra vetítve a nevetségesnél is nevetségesebb, mintegy 3300 forintos bérleti díjat jelent” – áll a Pesti Srácok cikkében. Emlékeztetnek: az óriásplakáthelyek havi listaára a Publimontnál 114 ezer és 317 ezer forint között mozog, és ezért az összegért nem megvenni, csupán bérelni lehet a azokat egy hónapra.

„Valójában itt bújtatott pártfinanszírozásról van szó, amelyet egy adásvételi szerződésnek álcázott, mélyen áron aluli bérleti szerződés formájában ütöttek nyélbe” – fogalmaznak. A szerződések fényében világosan látszik, hogy az Állami Számvevőszék (ÁSZ) törvényesen, jogszerűen és arányosan járt el, amikor a közelmúltban megállapította: a Jobbik 331 millió forintnyi tiltott támogatást fogadott el az év első felében – jegyezte meg az internetes újság.

Fidelitas: Rossz helyen tüntet a Jobbik

A pártnak  nem a Lendvay utcában, a Fidesz központja előtt, hanem a Radóc utcában, „gazdájuk”, Simicska Lajos székházánál kellene tüntetnie – mondta a Fidelitas országos alelnöke pénteken Budapesten. Falusi Vajk a Radóc utcában tartott sajtótájékoztatón azt mondta, az Állami Számvevőszék vizsgálata alapján világossá vált, hogy Simicska Lajos üzletember és Vona Gábor, a Jobbik elnöke „kéz a kézben” járnak ebben az ügyben.

Hírdetés

Böröcz László, a Fidelitas elnöke ehhez hozzátette: együtt „bénázták el ezt a sztorit”, ezért, ha Simicska Lajos bábként rángatja a Jobbikot, akkor együtt kellene vállalniuk a felelősséget is. Törvénytelenséget egyikük sem követhet el – hangsúlyozta. Hozzátette: Simicska Lajos a gazdája a Jobbiknak, együtt követték el a törvénytelenségeket, ezért ildomos lenne, ha ő fizetné ki a bírságot, amelyet az ÁSZ kiszabott.

Az ÁSZ továbbra is vár

Az Állami Számvevőszék továbbra is várja a Jobbik Magyarországért Mozgalom elnökének hivatalos észrevételeit, amellyel cáfolni tudja az ÁSZ jelentéstervezetében szereplő megállapításokat. Az ÁSZ mindenben betartja a vonatkozó törvényi előírásokat, és alkotmányos kötelezettségeinek megfelelve, a jogállam keretei között, a becsületes adófizető állampolgárok érdekét képviseli.

A döntő mértékben közpénzekből működő Jobbik által egyoldalúan nyilvánosságra hozott jelentéstervezet egy dolgot bizonyít biztosan. A számvevőszéki ellenőrzés akadályozása miatt a Jobbik Magyarországért Mozgalom nem igazolta a közpénzekkel való átlátható és ellenőrizhető gazdálkodás alapjainak megteremtését, a közpénzek szabályos, átlátható módon történő felhasználását, valamint a céljaira rendelt vagyon jogszerű használatát, megőrzését. Továbbá a Jobbik a 2015-2016. évekre vonatkozóan nem igazolta, hogy a működéséhez szabályszerűen igénybe vehető forrásokat használt fel.

Az Állami Számvevőszék felszólítja a Jobbik Magyarországért Mozgalom elnökét, hogy biztosítsa a párt gazdálkodásának átláthatóságát, és az ÁSZ folyamatos rágalmazása, valamint a közvélemény félrevezetése helyett, hozza nyilvánosságra a párt 2015-2016. évekre vonatkozó gazdálkodására, valamint a 2017. évi plakátkampányára vonatkozó dokumentumokat – amelyeket nem adott át az Állami Számvevőszéknek –, és támassza alá, hogy a párt nem fogadott el tiltott vagyoni hozzájárulást.

Emlékeztetünk, hogy a párttörvény 2014. január 1-től hatályos módosítása jogszabályi szinten teremtette meg az ellenőrizhetőség és elszámoltathatóság lehetőségét, ezáltal hozzájárul a pártokra vonatkozó korrupciós kockázatok kezeléséhez. Ugyanis amennyiben egy párt tiltott támogatást fogad el, akkor nem biztosított az átlátható gazdálkodása, valamint sérül a demokratikus politikai verseny, ugyanis olyan, elsősorban anyagi előnyökhöz jut, amelyek más pártoknak nem állnak rendelkezése. Mindemellett a tiltott támogatás felvethet korrupciós veszélyeket is, ami azt jelenti, hogy sérülhet az Alaptörvényben meghatározott, a pártokon keresztül megvalósuló népakarat kinyilvánításának elve, felmerülhet a gyanú, hogy a tiltott támogatásért cserébe az érintett párt nem a választói, hanem a tiltott támogatást biztosítók érdekeit képviseli.

Az ÁSZ hangsúlyozza, hogy a Jobbik Magyarországért Mozgalom ellenőrzése során a vonatkozó törvényi előírások maradéktalan betartásával és a minden pártra vonatkozó eljárási szabályok szerint jár el. Az ÁSZ 2017. december 21-i határidővel továbbra is várja a párt elnökének hivatalos észrevételeit, biztosítja a párt reagálását a törvényi keretek között.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »