Pusztító hurrikánok az Egyesült Államokban

Pusztító hurrikánok az Egyesült Államokban

A Harvey trópusi vihar szerdára megerõsödött és ismét lecsapott Texasra, de a szomszédos Louisiana államot is teljes erõvel sújtotta. Texas állam legnagyobb városa, Houston környékén a folyók kiöntöttek, a heves esõzések miatt két víztározó a város északi részén túlcsordult, a környéken élõk kimenekítése megkezdõdött. Texasban tizennyolc fõre emelkedett a vihar halálos áldozatainak száma.

Az Egyesült Államok történetében a legsúlyosabb, legtöbb halálos áldozatot követelõ hurrikán 1900-ban, Texas államban legalább 8000 embert életét oltotta ki. Ezt követte 1928-ban egy floridai, 2500 halálos áldozattal járó trópusi szélvihar. A szomorú listában a harmadik a 2005. augusztus 25-29-i, Katrinának keresztelt hurrikán, amely a déli államokban több mint 1800 ember életét követelte. A Katrina okozta áradás következtében New Orleans csaknem teljesen víz alá került, a lakosság zömét kitelepítették. Az anyagi kár elérte a 108 milliárd dollárt.

A Meteorológiai Világszervezet 1953 óta ad nevet a trópusi viharoknak. Kezdetben kizárólag nõi nevekkel illették õket, 1978 óta azonban felváltva használják a nõi és férfineveket. A nevek hatévente ismétlõdnek, ám a legnagyobb pusztítást okozó hurrikánok nevét nem használják újra.

Az MTVA Sajtó- és Fotóarchívumának összeállítása az Egyesült Államokban pusztító, emberéleteket követelõ hurrikánokról a 2005 augusztusában történt Katrina óta:   

2005. szeptember – Az ötös erõsségû Rita hurrikán Texas és Louisiana államokban legalább hét ember életét oltotta ki. A szélvihar nyomában áradások, tüzek keletkeztek, több városban napokon keresztül áramkimaradás volt.   

2005. október – Floridában a hármas erõsségû Vilma trópusi szélvihar öt ember életét követelte.   

2008. szeptember – A déli államokban az Ike hurrikán áradásokat okozott, egyes körzetekben egész lakónegyedeket dózerolt le, milliók maradtak áram nélkül. A halálos áldozatok száma megközelítette az ötvenet, a legtöbben Texasban haltak meg.   

2011. augusztus – A hármas erõsségû, Irén nevû hurrikán vad széllel és szakadó esõvel csapott le a keleti partra, Észak-Karolinára és New Yorkra, és több mint 40 ember halálát okozta. New Yorkban leállt a tömegközlekedés is, az alacsonyabban fekvõ területekrõl evakuálták a lakosságot.   

2012. augusztus-szeptember – Az egyes erõsségû Isaac a déli államokban legalább öt ember életét követelte. Louisianában és Mississippiben súlyos áradás pusztított.   

2012. október – Elérte a keleti partokat a Sandy hurrikán, amelyet akkorra poszt-trópusi ciklonná minõsítettek át. A szupervihart özönvízszerû esõ, hatalmas áradások és jelentõs áramkimaradások kísérték. New Yorkban, Washingtonban és Philadelphiában zárva maradtak a hivatalok, üzletek, iskolák, megbénult a közlekedés. Több mint 70 ember halt meg.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »