Putyin elrendelte a legmagasabb fokú harckészültséget

Putyin elrendelte a legmagasabb fokú harckészültséget

A harckészültség és a válsághelyzetek megoldásában való fellépési képesség rendkívüli ellenőrzését rendelte el Vlagyimir Putyin államfő két oroszországi katonai körzetben – közölte szerdán Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter.

A tárcavezető szerint az elnök, aki egyben a hadsereg főparancsnoka, arra adott utasítást, hogy az Ukrajnával is határos Nyugati Katonai Körzetben, a Közép-Oroszországi Katonai Körzetben, valamint a légideszantnál, a légierő távolsági és szállító egységeinél és az űrvédelmi erőknél hajtsanak végre úgynevezett komplex ellenőrzést március 3-áig bezárólag. Ennek keretében számos egységet szárazföldi és tengeri hadgyakorlatra vezényeltek.

Putyin váratlanul döntött

A külföldi államok katonai attaséit Anatolij Antonov orosz védelmi miniszterhelyettes tájékoztatja a Vlagyimir Putyin által váratlanul elrendelt ellenőrzésről. Tavaly hasonlóan váratlan ellenőrzésekre és hadgyakorlatokra többször is sor került Oroszországban a különböző hadtesteknél és katonai körzetekben.

Szergej Sojgu elmondta, hogy a közép-európai idő szerint szerdán 11 órakor elrendelt harckészültségi ellenőrzés során azt vizsgálják, hogy a hadsereg kijelölt egységei megfelelnek-e a terror-, közegészségügyi, illetve járványveszély, valamint műszaki jellegű katasztrófa okozta válsághelyzetek esetére előírt elvárásoknak.

Hírdetés

Legmagasabb fokú készültség és hadgyakorlat

A rendkívüli ellenőrzés első szakaszában, szerdán és csütörtökön vizsgálat alá vont csapatoknál a legmagasabb fokú készültséget rendelték el, és ezekkel az erőkkel gyakorlatot is kezdenek szárazföldi és tengeri gyakorlótereken. Péntektől a jövő hétfőig a vezérkar hadműveleti-taktikai gyakorlatot tart a Nyugati Katonai Körzethez tartozó 6-os és 20-as hadseregcsoport, illetve a Közép-Oroszországi Katonai Körzetben állomásozó 2-es számú hadseregcsoport részvételével.

Ismeretlen területet is tudniuk kell bombázni

Az ellenőrzés második szakaszában ezekhez az egységekhez csatlakoznak az Északi Hadiflotta és a Balti-tengeri Hadiflotta, továbbá az orosz légierők és rakétavédelmi erők 1-es számú parancsnokságának egyes csapatai.
„Készen kell állniuk arra is, hogy ismeretlen területet bombázzanak” – mondta a védelmi miniszter.

Sojgu hozzátette, hogy a Nyugati Katonai Körzet valamennyi laktanyájában, illetve katonaság lakta településén ellenőrizni fogják a terrorellenes műveletek végrehajtásának képességét. A készültségbe helyezett és hadgyakorlatra indított csapatok március 7-én térnek vissza állomáshelyükre.

Az Ukrajnával is határos hatalmas Nyugati Katonai Körzetet 2010-ben hozták létre a moszkvai és a leningrádi katonai körzet összevonásával, de ehhez kapcsolták a Balti-tengeri és az Északi Hadiflottát, valamint az orosz katonai légierők és a rakétavédelmi erők 1-es számú parancsnokságát. Az ukrán belpolitikai válság egyik forró pontjává vált Krím-félszigettel az orosz fegyveres erők Déli Katonai Körzete határos.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »