Putyin mellett a pénznek is örülhettek a magyar ortodox egyház hívei

Úgy látszik, ha Vlagyimir Putyin Magyarországra jön, jól jár az orosz egyház magyar ortodox egyházmegyéje. Az elnök februári látogatásához hasonlóan ugyanis a kormány ezúttal is jelentős támogatás odaítéléséről döntött: a hétfői Magyar Közlöny szerint 313 millió forintot költhet a moszkvai patriarchátus magyarországi egyházszervezete a tokaji Szent Miklós ortodox templom megvásárlására. Az épület jelenleg önkormányzati tulajdonban van, és a vásárlás után várhatóan teljesen felújítják. Utóbbira szintén a kormány adott támogatást, amikor – Putyin februári látogatása előtt egy nappal – 2,4 milliárd forintot adott a tokaji templom, a budapesti Nagyboldogasszony-székesegyház, a miskolci Szentháromság ortodox templom renoválására, valamint egy teljesen új, hévízi templom építésére.

Hosszú évek óta húzódnak a felújítási munkák, és – ahogy lapunk korábban beszámolt – nem mentesek a vitáktól sem. A miskolci székhelyű Borsodi Általános Gépgyár Kft. 360 millió forintról szóló fizetési meghagyást nyújtott be az orosz ortodox egyháznak, mert álláspontjuk szerint nem kapták meg a miskolci és a tokaji templom renoválásával összefüggő előkészítő munkákért járó pénzt.

A 2011-es népszámlálási adatok szerint egyébként Magyarországon 2365-en vallották magukat az orosz ortodox egyház hívének.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.08.30.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »