Putyin: nem akarjuk, hogy Szíria úgy végezze, mint Irak vagy Líbia

Vlagyimir Putyin orosz elnök védelmébe vette országa szíriai légicsapásait, valamint felhívta a figyelmet arra, hogy ne becsüljék le országa erejét a Bild német lap keddi számában. Bassár el-Aszad szíriai vezetőt továbbra is a közel-keleti ország törvényes elnökének tartja, akinek azonban alkotmányreformot kell végrehajtania. Putyin nem zárta ki, hogy adott esetben menedéket nyújtson a szíriai elnöknek.

Putyin hazugságnak nevezte az interjúban azokat a vádakat, amelyek szerint az orosz légierő gépei Szíriában Bassár el-Aszad "mérsékelt ellenfeleit" is támadják. Az állítólagos videofelvételek erről jóval azelőtt készültek, hogy az orosz légierő megkezdte volna szíriai bevetését" – szögezte le Putyin. Hozzátette: ezt be is tudjuk bizonyítani, de bírálóink erről nem akarnak tudomást venni.

Az orosz légierő tavaly szeptember vége óta támogatja a damaszkuszi kormány hadseregét. Putyin hangoztatta, hogy a harci gépek az Iszlám Állam terrorszervezetet és a vele szövetséges csoportokat veszik célba, bár szíriai aktivisták és az Egyesült Államok ebben kételkedik.

A polgárháború számos civil áldozatára emlékeztetve Putyin elismerte, hogy Bassár el-Aszad elnök sokat hibázott a konfliktus során. Oroszország a damaszkuszi vezetés egyik legközelebbi partnere, de a szíriai elnök támogatása nem jelentheti azt, hogy minden a régiben maradhat, el-Aszadnak alkotmányreformot kell végrehajtani, majd ki kell írni az előre hozott elnökválasztást.

A németeket némileg nyugtatva Putyin elmondta, hogy országa nem törekszik szuperhatalmi szerepre, az túl drága és szükségtelen lenne. Az orosz elnök ugyanakkor elutasította a regionális hatalom fogalmát is, arra emlékeztetve, hogy hazája a világ legnagyobb kiterjedésű országa. Oroszország részben Európában terül el, a Jeges-tengeren Kanadával határos, keleten pedig Japánnal és az Egyesült Államokkal szomszédos. "Aki mégis le akarja becsülni Oroszország jelentőségét a világon, az csak magát és országát akarja felnagyítani. Ez hiba" – mondta. Ezzel utalt Barack Obama amerikai elnök értékelésére, szerinte Oroszország ma már csak egy regionális hatalom, de Putyin cáfolta, hogy ezt zokon vette volna.

Az orosz elnök úgy ítélte meg, hogy Aszad nem a saját népe ellen harcol, hanem azok ellen, akik fegyverrel törnek a kormányra. Ha eközben a polgári lakosság is szenved, az nem a szíriai elnök hibája, mondta Vlagyimír Putyin. Megjegyezte, hogy Aszad támogatásával Oroszország a regionális biztonságot óvja. "Nem akarjuk, hogy Szíria úgy végezze, mint Irak vagy Líbia" – húzta alá az orosz elnök. Putyin nem zárta ki, hogy Oroszország esetleg politikai menedéket nyújtson Aszadnak, de ez a kérdés szavai szerint még túl korai, az idő még nem érett meg rá. De persze jóval nehezebb volt Edward Snowdennek menedéket nyújtani, mint Aszad esetében lenne – mondta Putyin a lapnak.

Az orosz elnök az atlanti szövetségről szólva kijelentette, hogy Oroszország kész együttműködni a NATO-val, ok és alkalom lenne is rá elég, azonban ez olyan, mint a valós életben, a boldog szerelem az, amelyet viszonoznak. "Na persze kérem, ha nem akarnak velünk együttműködni, hát akkor nem" – tette hozzá.

Putyin jelezte, hogy kész ismét részt venni a világ legfejlettebb iparú országait tömörítő G8 csoport találkozóin, mert azok – mint fogalmazott – mindent egybevéve nagyon hasznosak voltak, s mindig jó az, ha megismerik az eltérő véleményeket és meghallgatják Oroszországot. Tavaly a Krím félsziget visszacsatolása után felfüggesztették Oroszország részvételét a csoportban.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »